“Poskupljenje struje je BEDAN NAČIN POVRAĆAJA NOVCA u budžet”

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da je najavljeno poskupljenje struje od 3,9 odsto za domaćinstva "klasična obmana svih kojima je obećano povećanje plata od novembra, a za penzionere koji očekuju jednokratnu pomoć to je i bedan način povraćaja novca u budžet".

Racun za struju
Ilustracija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandra Antića rekao je ranije danas da će od 1. decembra struja poskupeti 3,9 odsto za domaćinstva, ali ne i industriju.

“To što se kaže da cena struje nije menjana dve godine i da nije bilo korekcija čak ni za visinu inflacije, demantuje sve dosadašnje tvrdnje vlasti da je napravljen odličan suficit u državnoj kasi, jer će novu cenu plaćati samo gradjani. Ukoliko bi plaćala i industrija, pokrenuo bi se inflacioni stampedo”, smatra “Sloga”.

Stav tog sindikata je da “cenu električne energije za gradjanstvo ne treba menjati, jer svaka njena promena pokreće rast socijalne nejednakosti i smanjenuje kupovnu moć”.

“Vladajuća većina je pre dolaska na vlast obećavala gradjanima da struja neće poskupljivati tokom njihovog upravljanja, već da će pojeftiniti i do 20 odsto, što se nije dogodilo, već je više puta u toku proteklih sedam godina samo rasla”, navela je “Sloga” u saopštenju.