Na udaru letnjih poskupljenja ovih dana našli su se svinjsko meso i piletina, a osim u mesarama, za 20 do 30 odsto veće cene, uskoro bi mogle da se "osvanu" i u svim kioscima brze hrane.
Neke roštiljdžije nisu časile ni časa i već su korigovale cenovnike, dok drugi još vagaju. A, najosetnija razlika oseća se u prodajnim objektima roštilja “na kilo”.
Za dosadašnju cenu kilograma pljeskavice ili ćevapa od 700 do 1.000 dinara, od sada će gurmani, morati da izdvoje nekoliko desetina dinara više. I cena porcije pilećeg filea, koja trenutno košta od 200 do 250, u mnogim “restoranima” naći će se na spisku za menjanje. A “tanjir” mešanog mesa zasigurno će premašiti “hiljadarku”.
Giros po starom?
– Poslednjih šest godina nismo menjali cenovnik, a u tom periodu je bilo poskupljenja mesa. Trudimo se da ispratimo tržište, a da cene ostanu iste – kažu iz jednog giros restorana u centru grada.
Osim tradicionalnih specijaliteta od mesa, i ljubitelji meksičke i kineske hrane moraće da sa više novca u džepu ili na kartici ulaze u “fast fudove”. Burito i azijska piletina neće više moći da se pojedu za dosadašnjih 350 dinara.
– S obzirom na to da se radi od drastičnom poskupljenju, sigurno ćemo menjati cene. Još ne znamo koliko će to biti, ali biće u skladu sa skokom cene mesa – kažu iz jednog kioska meksičke hrane.
Dok jedni razmišljaju o poskupljenju, drugi majstori roštilja i “poslastica” mesa, kako kažu, potrudiće se da zadrže stare cene i mušterije.
– Ljudi nemaju para da pazare ni ovo, a kamoli da povećavamo cene. Moraćemo da nađemo načina da uprkos poskupljenju svežeg mesa, nekako nađemo računicu da ljudi mogu da pazare po nepromenjenim cenama – priča radnica jedne roštiljdžinice.