POSLA IMA KO HOĆE DA RADI: Dok su mnogi u krizi, OVA zanimanja su PROCVETALA

Prekvalifikacija, sticanje novih znanja i veština danas nije toliko teško u Srbiji. Pogledajte koja se zanimanja budućnosti.

Razgovor za posao
Pixabay.com

Ako ste izgubili posao i ako vaša struka trpi posledice zbog koronavirusa možete vrlo lako da zamenite ne samo radno mesto nego zanimanje.

Ako nemate novca za radni prostor možete raditi od kuće ili na društvenim mrežama. Važno je samo da donesete odluku.

Vladan Kljajić, direktor ustanove Božidarac, govorio je o zanimanjima budućnosti koja su “procvetala” tokom pandemije korona virusa.

Kriza je pre svega pogodila ugostiteljstvo, potražnja za kuvarima i konobarima je dosta opala dok je npr porasla za frizera pasa, imajući u vidu da se sve više ljudi odlučilo za ljubimca u poslednjih godinu dana. Najveći porast je u Beogradu. Porasla je potreba za knjigovodstvom takođe, digitalizacija je to pospešila, više ne moramo lično da se sastanemo sa računovođom – rekao je Kljaić.

Imamo i porast potražnje za zdravstvenim negovateljem, koja je u doba epidemije jako bitna – dodao je. On je kazao da je prosek našeg stanovništva 41 godina, tako da to zanimanje ima perspektivu.

Kurs traje oko 2 meseca, nastava je kombinovana i odvija se online.

Sada je jednostavnije biti knjigovođa zbog unapređenih programa koje imamo. Obuka za zdravstvenog negovatelja traje 3 meseca, obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog, praktični malo predstavlja problem zbog epidemiološke situacije – rekao je Vladan Kljajić.