POSLANICI DOSTA JE BILO SE VRATILI U SKUPŠTINU! Kažu da NISU PREKINULI BOJKOT već imaju OVAJ CILJ

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) saopštio je danas da nije prekinuo bojkot Skupštine Srbije već da želi da proveri da li se bilo šta u parlamentu promenilo od kada su pre šest meseci odlučili da napuste to telo zbog, kako se navodi, "pretvaranja narodne skupštine u farmu".

BETA

“Nakon što su se sponzori Srpske napredne stranke (SNS) iz Brisela i Berlina poslednjih šest meseci zdušno angažovali da pomognu predsedniku SNS-a da izbegne bojkot izbora, hvaleći i njega i sebe napretkom u kulturi dijaloga i fer uslovima za izbore, DJB će danas u Skupštini proveriti koliko je to tačno”, naveo je taj pokret u saopštenju.

DJB je naveo da su podneli 17 dopuna dnevnog reda i da se među predlozima nalaze i izmene zakona koje bi omogućile bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih kradja, zabranu izgradnje mini hidro-elektrana, uvodjenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu dec u Srbiji i drugi.

“Od početka rada ovog skupštinskog saziva u junu 2016. godine do danas, vladajuća većina nije dozvolila opoziciji da stavi ni jednu jedinu tačku na dnevni red. Uprkos tome što se vlast hvali da je Nenadu Čanku dala jednu tačku na jednom zasedanju, gradjani znaju da je Čanak satelit opozicija vlasti i da je u otvorenoj koaliciji sa SNS-om u Vojvodini i Novom Sadu. Proverićemo da li opozicija u Skupštini sada može da iznese svoje predloge za dopunu dnevnog reda bez dobro uvežbane opstrukcija vladajuće koalicije”, dodaje se.

Taj pokret je naveo da će proveriti da li postoji Poslovnikom propisana pauza, ili se od poslanika i dalje očekuje da po 12 sati ne izadju iz sale, i da li će predsedavajući poštovati ustanovljen i unapred objavljen redosled obraćanja poslanika, ili će i dalje na preskok prozivati poslanike baš u trenutku u kom su primorani da napuste salu.

“Proverićemo da li je vladajuća većina odustala od ustanovljenog običaja da nakon obraćanja opozicionog poslanika prozove poslanike Rističevića, Atlagića, Martinovića kako bi skrenuli temu sa predložene dopune dnevnog reda na uvrede i klevete koje urušavaju dostojanstvo i reputaciju Narodne skupštine u javnosti. Proverićemo da li vladajuća većina i dalje glasa na zvonce”, dodao je DJB.