POSLANICI NAPUSTILI PARLAMENT: Opozicija započela BOJKOT SKUPŠTINE i najavila radikalan potez

Poslanici više opozicionih poslaničkih klubova ponovili su da bojkotuju današnju i sve naredne sednice Skupštine Srbije, koju su nazvali "uzurpatorskim parlamentom", kao i da će ubuduće u skupštinskom holu uspostaviti "Slobodan parlament".

BETA

Poslanik pokreta “Dveri” Boško Obradović kazao je da će poslanici opozicije na svakih pola sata organizovati konferencije za medije u holu na kojima će govoriti o tačkama dnevnog reda, ali da u skupštinsku salu neće ulaziti zbog solidarnosti sa građanima koji protestuju u 50 gradova u zemlji.

– Neka domaća i međunarodna javnost zna da u Srbiji postoje dva parlamenta, jedan uzurpatorski, nasilnički i drugi demokratski, slobodni koji će se odvijati u holu – rekao je Obradović.

On je kazao da će poslanici opozicije koji su potpisali tekst “Sporazum sa narodom” bojkotovati ne samo sednice republičkog, već i pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

– Mi hoćemo da pokažemo da oni koji ovde sede nisu narodna skupština, nisu narod, nisu država Srbija, oni su oteti parlament – kazao je Obradović.

Poslanica Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da za sedam godina od kako “besni naprednjačka vlast”, parlament postao “paravan demokratije” i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu.

Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

– Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omolovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem – rekla je Rašković Ivić.

Ona je kazala i da će narodni poslanici krenuti da obilaze građane u svim gradovima i razgovaraju sa njima, kako bi Narodna skupština došla u sve gradove.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da u državi postoji “kolaps sistema”, da je parlament “protčni bojler za zakone” i da bojkotom ne žele više da daju legitimitet urušavanju demokratije.

Aleksić je kazao i da su poslanici opozicije pozvali izvršnu vlast i predsednicu parlamenta Maja Gojkoviću da podnesu ostavke jer su “privatizovali zemlju”.

Ovi poslanici su u vreme obraćanja novinarima u holu parlamenta razvili transparent “Jedan od pet miliona”.

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština Srbije počela je nešto posle 10 časova vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su, između ostalog, predlozi izmena i dopuna zakona iz obrazovanja i zakona o oružju i municiji.