Posle 60 godina obdukcija pokazala šta je PRAVI UZROK STALJINOVE SMRTI

Staljin
Wikipedia

Berlinske novine Kurier objavile su zvaničan izveštaj, koji je čuvan u Državnom arhivu ruske socio-političke istorije sve do danas kada je istoričar moskovskog Istorijskog instituta, Nemac Matias Ul, dobio dozvolu da ga pregleda, posle čega je objavio da teorije zavere nisu tačne!

 

Posle 60 godina je konačno objavljen izveštaj sa obdukcije sovjetskog lidera, koji će stati na put svim teorijama zavere da je Josif Staljin ubijen, piše National Geographic Srbija.

Josifa Staljina su pronašli saradnici 1. marta 1953. godine u vikendici oko pola sedam sati uveče. Autopsija je izvršena narednog dana, a telo je pre toga odneo policajac iz tajne službe. 

Sudeći prema nalazima autopsije, smrt je uzrokovana lošim fizičkim stanjem diktatora, koji je patio od visokog krvnog pritiska, zapušenih arterija mozga i srca, a čak je imao i začetak ciroze jetre.

Usled lošeg zdravstvenog stanja, Staljin je doživeo moždani udar, što je u kombinaciji sa stomačnim krvarenjem prouzrokovalo gušenje. 

Interesantan podatak je da, zbog diktatorovog surovog i naprasitog karaktera, niko od saradnika nije smeo da uđe u sobu u kojoj je preminuo do kasno po podne, jer su mislili da spava.

Pronašli su ga pošto je već upao u komu. Staljin je preminuo u 74. godini, a njegova smrt izazvala je krizu u Sovjetskom savezu koja je završena time što je Nikita Hruškov je postao novoizabrani lider.