POSLEDNJA SRPKINJA U SELU NA KOSOVU: Baku Vladicu (92) čuva još jedino JEDAN ALBANAC (VIDEO)

U selu Vagneš na istoku Kosova živi samo starica srpske nacionalnosti koju svakog trećeg dana posjećuje Albanac iz susednog sela.

Printscreen Aljazeera.net

Put koji vodi do napuštenog sela Vagneš na istoku Kosova već dugo koristi jedino Fadil Rama. Iz obližnjeg sela Strazovce dolazi dva puta sedmično, kako bi pomogao nemoćnoj 92-godišnjoj ženi srpske nacionalnosti koja je u Vagnešu ostala sama.

Narušeni međuetnički odnosi i predrasude nisu ovog Albanca sprečili da joj pruži neophodnu pomoć.

“Idem kod jedne stare žene srpske nacionalnosti koja se zove Vladica da joj odnesemo hranu”, kaže za Al Jazeeru.

Selo je pusto, trava je izrasla na seoskim putevima, a osim Vladice Dičić niko drugi ne živi u tom mjestu već dugo vremena.

Fadil je poslednji put bio kod nje pre tri dana. Na ulazu u kuću strahuje od najgoreg, a nada se najboljem.       

“Bog da mu pomogne, dođe mi. Neću da ga odvojim od sinova, sinovi su mi Đoka i Slobodan, a ti si mi treći. Vidiš kod Boga ti si mi treći. Sve mi ti vodiš. Dane je otišao već prije dugo vremena u Kamenicu, Đoka u Srbiju. Sve ti”, kaže Vladica.

Najviše nedostaje društvo

Opština Kamenica porodici je osigurala smeštaj u gradu.

Sin je sa bolesnom suprugom otišao, ali Vladica nije htela da ostavi kuću gde je provela život. Tako je ostala sama u selu.

Ono što joj najviše nedostaje je društvo pa su zato rastanci uvek teški.

“Evo i ja idem, ali ja ću da dođem opet, doviđenja. Nemoj da plačeš, ja ću da dođem, za ništa ne boj se”, kaže joj Fadil dok je ostavlja u suzama.

Za tri dana on će se ponovo vratiti u ovo napušteno selo, a u međuvremenu Vladica se nada da neće ostati potpuno zaboravljena i da će neko ponovo pokucati na njena vrata.