POSLEDNJE NAREĐENJE: Obama na kraju mandata izdao direktivu Srbiji

Barak Obama
Printscreen/Youtube

Odlazeći američki predsednik Barak Obama uputio je Senatu na ratifikaciju Sporazum o ektradiciji između SAD i Srbije potpisan 15. avgusta 2016. godine, saopštila je Bela kuća.

 

Ovaj Sporazum, kako Obama navodi u poruci Senatu, treba da zameni sporazum između SAD i Kraljevine Srbije o uzajamnom izručenju begunaca od pravde koji je potpisan 25 oktobra 1901. godine, a koji se odnosi na Republiku Srbiju kao pravnu naslednicu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Novi Sporazum, kako je objašnjeno sledi formu i sadržaj drugih sporazuma o ekstradiiji koje su u skorije vreme zaključile SAD.

“Njime će prevaziđena lista krivičnih dela za koje je predviđena ekstradicija biti zamenjena modernim “dualnim krivičnim” pristupom koji će omogućiti izručenja za krivična dela ppotpu pranja novca, sajber kriminala i drigh novih krivičnih dela koja nisu na spisku Sporazuma iz 1901″, navodi američki predsednik u obrazloženju Senatu.

Sporazumom je takođe predviđeno da ekstradicija neće biti odbijena na bazi nacionalnosti osobe koja se traži i sadrži modernizovanu klauzulu o “političkom prestupu,” dodaje se u poruci.

Na kraju, Sporazum uključujuje niz proceduralinih poboljšanja kako bi se proces ekstradicije učinio bržim i efikasnijim, navodi Obama uz preporuku Senatu da što pre na razmotri i odobri ratifikaciju sporazuma.

Sporazum o ekstradiciji između Srbije i SAD potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat 15. avgusta 2016. godine u Beogradu, a američki potpredsednik DŽozef Bajden je tokom posete Srbiji, dan posle potpisivanja, rekao da će ovaj sporazum omogućiti bolju saradnju između dve zemlje u oblasti policije i sprovođenja zako