POSLEDNJI POLAZAK SA GLAVNE ŽELEZNIČKE STANICE: Od sutra ćete samo OVDE moći da uhvatite voz u Beogradu

Železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu biće sutra potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Železnička stanica
Wikipedia/Krumb77

Kako je saopštilo preduzeće “Infrastruktura Železnice Srbije”, železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto sutra, a poslednji će iz te stanice večeras krenuti međunarodni voz za Budimpeštu u 21.45 časova.

– Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 medjunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza izmedju Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza izmedju stanice Beograd Centar i Resnika – piše u saopštenju.

A SAD ADIO: Mašinovođa je povukao sirenu, ZAČULA SE PESMA i sa Glavne železničke stanice krenuo je POSLEDNJI VOZ ZA BAR (VIDEO)

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati između centra Beograda i Vršca kao i da je stanica “Vukov spomenik” potpuno pripremljena da od sutra kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se već godinama gradi naselje “Beogrd na vodi”.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa građana, a “Udruženje ljubitelja železnice” je za danas od 17:30 najavilo višečasovni protestni skup ispred njenog glavnog ulaza.