POSLEDNJI POZDRAV PATRIJARHU: Ovo je CELOKUPAN PLAN današnje liturgije i pomena u Hramu

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha danas će iz Saborne crkve biti preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani da se, prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC, pridržavaju epidemioloških mera.

Printscreen RTS

Garda Vojske Srbije prenela je jutros telo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Pre toga, zemni ostaci patrijarha Irineja dopremljeni su do zgrade Patrijaršije. Telo patrijarha uneto je na kratko u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu.

Potom bi trebalo da bude održan kratak pomen, a zatim bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve. Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.

ŠTA KAŽU PRAVILA? Ovo je čovek koji će biti NA ČELU CRKVE do izbora novog patrijarha