POŠTA OBJAVILA ŠTRAJK: Nakon dogovora sa državom, evo kada će nastaviti sa normalnim radom

Zaposlenima u Pošti Srbije biće uvećane zarade u 2020. godini, a posebna pažnja biće posvećena unapredjenju materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima, usaglašeno je danas na sastanku potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića i vršioca dužnosti direktora Pošte Mire Petrović.

glavna posta
Dnevno.rs/Petar Marković

Kako je saopštila Pošta Srbije, na sastanku je razgovarano o unapredjenja ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih u tom preduzeću, a razmatran je i Program poslovanja za 2020. godinu, koji je usvojio Nadzorni odbor preduzeća 29. novembra.

Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. godine u martu iduće godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za 2019. godinu.

Кako je obrazloženo, planirano povećanje zarada u svemu je uskladjeno sa finansijskim mogućnostima preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem.

Istaknuto je da će planirano uvećanje zarada u Pošti Srbije, pri čemu će se posebno voditi računa o zaradama zaposlenih sa najnižim primanjima, kao i ukidanje Zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, uticati već na januarsku platu, koja će biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku.

Pošta Srbije je podsetila da je socijalni dijalog o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u tom preduzeću, započet u martu ove godine, doveo do niza konkretnih mera koje su sprovedene i koje se nastavljaju.

Delovi dobiti iz 2017. i dobiti iz 2018, isplaćivane su u aprilu i u septembru u ukupnom neto iznosu od oko jedne milijarde dinara, odnosno u bruto iznosu 1,6 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Pošte.

Takodje, u julu je isplaćena solidarna pomoć za 13.540 zaposlenih, čija je osnovna zarada niža od
50.000 dinara, u ukupnom neto iznosu od 270,8 miliona dinara.

– Sve isplate su iz sopstvenih sredstava preduzeća u skladu sa održivim poslovanjem, a istim principom se rukovodilo kod opredeljenja uvećanja mase zarada u 2020. godini, kao i socijalnih mera – uvodjenja besplatnih sistematskih pregleda i proširenja opsega osiguranja zaposlenih, u cilju brige o zaposlenima – navala je Pošta Srbije u saopštenju.

Radnici Pošte Srbije u nekoliko gradova su juče stupili štrajk jer su nezadovoljni primanjima.

Trenutne informacije su da neće biti uručenja paketa do kraja nedelje.