BURNO U ZEMUNU: Radnici pošte TELIMA BRANILI KAPIJU, sprečili kamione sa pošiljkama da uđu

Štrajk pošte
Beta/DRAGAN GOJIC

Radnici Pošte Srbije koji protestuju u Glavnom poštanskom centru na Ugrinovačkom putu u Zemunu sprečili su sinoć kamione sa pošiljkama da uđu u poštu.

 

Kako javlja reporter B92, njih oko stotinak telima je branilo kapiju pošte, koju su, kako je rečeno ovoj medijskoj kući, kamioni pokušali nasilno da probiju.

BIli su prisutni i pripadnici policije.

Jedan od radnika pošte rekao je da su “inspektori razgovarali sa direktorom, posle čega je naređeno da kamioni sa pošiljkama uđu u poštu, posle čega su radnici blokirali prolaz“

– Ovde smo već 11 večeri gde mirno protestujemo jer niko neće da nas sasluša i da shvati i uvaži naše probleme, koji su u vezi sa materijalnim položajem zaposlenih u Pošti Srbije. Kako vam je poznato, Pošta Srbije je jedno od najuspešnijih preduzeća i što je Pošta bogatija, radnici su siromašniji. Radničke plate su na 36.000 dinara – rekao je Zoran Pavlović iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

Podestimo, predsednik Sindikata Pošta Srbije (PTT) Aleksandar Pavlović izjavio je večeras da je razgovor sa predsednicom vlade Anom Brnabić bio konstruktivan, ali da ne odustaju od najavljenog protesta.

Sastanak sa premijerkom održan je u popodnevnim satima, a njemu je prisustvovala i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović.

– Razgovor je bio konstruktivan, upoznali smo premijerku sa pojedinostima koje ona nije znala, uvažili smo njene argumente, ali i ona naše. Ipak od štrajka ne odustajemo – rekao je Pavlović za agenciju Beta.

On je kazao da je sa predsednicom vlade postignut dogovor o isplati iz dobiti preduzeća, koju su do sada radnici dobijali kao 13. platu.

– Saglasili smo se da je nedopustivo da sa ovako niskim zaradama uđemo u 2018. godinu i da moramo da sačekamo zakon o zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, premijerka je svojim ljudima naložila da urade finansijsku analizu poslovanja preduzeća kako bi se utvrdilo da li postoje rezreve za unutrašnju preraspodelu sredstava – rekao je Pavlović.

Protest zaposlenih u PTT biće organizovan u podne u nedelju, 12. novembra pod parolom “Vratite nam oteto”, jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema radnicima.

Ranije juče Pavlović je kazao da je PTT prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, a da zaposleni u tom predzeću imaju najniže plate u javnom sektoru – oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. imaju oko 35.000 dinara.

Objasnio je da iako su javna preduzeća, čiji je osnovač država, dužna da pola dobiti stave na raspolaganje osnivaču, odlukom rukovodstva prošle godine je Pošta Srbije stavila na raspolaganje državi 70 odsto dobiti.

– Zbog toga smatramo da ostatak dobiti treba da podele zaposleni – rekao je Pavlović.