POSTAVLJEN PRVI KIOSK PREMA NOVOM PRAVILNIKU U BEOGRADU: Sledeće na redu BAŠTE

Kiosk
Beoinfo

Prvi kiosk urađen prema novom pravilniku o tipu, veličini, izgledu i drugim karakteristikama kioska postavljen je u centru grada, saopštila je danas Informativna služba Gradske uprave.

 

U skladu sa pravilnikom, u narednom perodu ovakvi objekti naći će se na području gradskih opština Vračar, Savski venac i Stari grad.

– Nastavljamo sa uvođenjem reda na javnim gradskim površinama i danas smo svedoci početka velike promene i standardizacije urbanog mobilijara. Kiosci su jedan od najupadljivijih elemenata koji se nalaze na javnim površinama i zato smatramo da ćemo na ovaj način umnogome doprineti da Beograd bude uredniji i lepši – rekao je za gradski arhitekta Milutin Folić.

U narednom periodu počinje i kontrola mera koje se odnose na bašte lokala, naveo je Folić, i podsetio da je prošle godine doneta odluka da se ukidaju zatvorene bašte u centru grada i uvodi obavezna boja tendi i suncobrana.

– Rezultati se vide već danas na primeru Njegoševe ulice kod Cvetnog trga, odakle su uklonjene zatvorene bašte koje su u stvari bile objekti za sebe sa nelegalno uvedenim instalacijama, barovima i drugim elementima. Uklonjena je i zatvorena bašta sa ulaska u Sremsku ulicu na samom početku Knez Mihailove – istakao je Folić.

On je napomenuo da će Beograd do kraja 2016. u čitavom centru grada imati nove kioske bez nabacanih frižidera okolo, ujednačene boje tendi i suncobrana i uklonjene sve zatvorene bašte.

Novi kiosci imaju oblik položenog kvadra, pravougaone su osnove, sa prodajnim šalterima, orijentisani na dve strane. Predviđeno je da kiosk obuhvati rashladne vitrine i konzervatore za sladoled, čime je sprečena pojava drugih objekata i elemenata za smeštaj robe oko objekta kioska.