POSTKOVID SINDROM: Ako ste preležali koronu, na ove simptome morate obratiti pažnju

Određene simptome korona virusa mnogi osećaju mesecima, a dr Marija Zdravković sada je otkrila sve o postkovidu!

Pixabay

Lekari već mesecima unazad govore o postkovidu, odnosno o simptomima koji ostaju i nakon izlečenja od ovog virusa. Dr Marija Zdravković je prilikom gostovanja na RTS-u otkrila šta su najčešći postkovid simptomi.

Javljaju nam se podjednako muškarci i žene, imaju produžene te kliničke slike korone. Čak i kada nemaju teže poremećaje laboratorijskih analiza, oni imaju izražene te subjektivne poremećaje koji traju više meseci posle korone. Ono što smo videli na kardiologiji, radili smo magnet srca, vrlo često postoji diskretno narušeni nalaz ekokardiografski, ali kad uradimo magnet i kod mladih osoba, 30-ak godina, pojavljuju se te slike korona zapaljenja srčanog mišića, koje nije veliko, ali postoji i može biti mesto odakle se pojavljuju aritmije, a svakako uzrokuje onaj osećaj nedostatka snage na koje nam se žale pacijenti. Pored toga, žale nam se i na bolove po celom telu, nedostatak snage, jedan simptom koji se jako teško rešava – to je nesanica, na poremećaj varenja, kao i na migrirajuće bolove po kičmi, javljaju se bolovi tih sitnih zglobova, kako zglobova šake, tako i sitnih bolova kičme.

Dr Zdravković napomenula je da i hormoni imaju značajnu ulogu u svemu tome.

– Hormoni značajno utiču, mi žene smo s tim estrogenskim profilom nešto zaštićenije, ali moram da istaknem da žene koje dobiju teže kliničke slike i koje leže u bolnici nisu zaštićene onog trenutka kada se razvija klinička slika. Tako i kod infarkta, žene koje dobiju infarkt imaju veću smrtnost od muškaraca. Tako da nam je to mač sa dve oštrice. Jako je bitna telesna težina, gojaznost je veliki faktor rizika u kovidu, kontrola ne samo težine, nego i nivoa šećera, kod dijabetičara su ekstremno teške kliničke slike.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” poručila je ženama, ali i svima ostalima, da je najbolji način zaštite vakcinacija.

Najvažniji savet bi bio da se žene vakcinišu. Jako je velika pometnja napravljena kada je rečeno da vakcine utiču na plodnost, a o tome ne postoji nijedan dokaz. S druge strane mi uopšte ne znamo kako kovid infekcija utiče na plodnost, ali znamo da narušava funkcionisanje svih organa. Znači, poruka bi bila da se žene vakcinišu, u dogovoru sa svojim ginekologom, žena se ne može vakcinisati ako je u početku trudnoće, treba se konsultovati sa ginekologom. Molim vas, pregledajte se, javite se na vreme da ne dolazimo u situaciju da primimo relativno mlade žene sa teškom kliničkom slikom.