POTEZI OČAJNIKA: Dvojica migranata se OBESILA u Grčkoj

Dvojica tražilaca azila, jedan Iračanin i jedan Avganistanac, izvršili su samoubistvo vešanjem na severu Grčke, saopštila je nevladina organizacija Grčki forum za izbeglice.

Migranti
Beta

“Imamo užasne vesti iz Murjesa, dvojica mladih ljudi su se ubila juče i danas”, naveo je Forum u saopštenju.

Kako se navodi, dvojica tražilaca azila bili su smešteni u hotelu gde se nalazi između 350 i 400 izbeglica u selu Murjes, na severu Grčke blizu granice sa Severnom Makedonijom.

Prvi čovek, nađen juče obešen blizu mosta nedaleko od hotela, avganitanski je izbeglica star između 32 i 33 godine, otac dvoje dece. Drugog, Iračanina starog oko trideset godina, pronašao je danas cimer obešenog u hodniku hotela.

Prema grčkim vlastima više od 40.000 tražilaca azila trenutno se nalazi u kampovima sa lošim uslovima na ostrvima na severu Egejskog mora naspram Turske.

Nevladina organizacija Lekari bez granica je krajem novembra konstatovala da raste broj dece izbeglica koji su pokušali da se ubiju u tim kampovima gde su očajni uslovi i pozvala evropske zvaničnike da deluju.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa obećala je da će premestiti 20.000 tražilaca azila sa ostrva u kontinentalni deo zemlje do kraja ove godine. Ali i kampovi na kopnu su već skoro puni i prijem izbeglica nailazi u nekim slučajevima na neprijateljstva stanovnika u više mesta.