POTOP BIBLIJSKIH RAZMERA: Ulicama Hjustona TEKU REKE, stanovništvu pomaže i Nacionalna garda! (VIDEO)

Hjuston
print screen/you tube.com/NBC News

Tropska oluja "Harvi" opustošila je obalu Teksaa, zbog čega su amerićke vlasti poslali oko 3000 pripadnika Nacionalne garde koja ima zadatak da pomogne lokalnom stanovništvu.

 

Do sada se zna da je oluja odnela pet života, ali lokalne vlasti sumnjaju da broj mrtvih nije konačan. 

Ulice Hjustona pretvorene su u reke, pa je kretanje kroz grad izuzetno opasno. Građani napuštaju vozila i pokušavaju da nađu uzvišenje do koga još nije prodrla voda, navodi izveštač Bi-Bi-Sija. 

Predstavnici Nacionalne meteorološke službe saopštili su prognozu da će pre potpunog prestanka nevremena u nekim prigradskim područjima pasti i do 1,3 metara kiše, a u samom gradu Hjustonu oko metar.

Pripadnici Nacionalne grade i ostalih službi za spasavanje čine sve što mogu kako bi evakuisali građane koji su zbog visoke vode zarobljeni u svojim kućama, a samo tokom noći i jutra intervenisali su u dve hiljade slučajeva.

– Trenutno je oko 250 puteva u Teksasu neprohodno – rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

Abot upozorava da najgore još nije prošlo i poziva građane da ne pokušavaju da se vozilima kreću kroz vodu.

– Želimo da ukažemo koliko je značajno da u ovom trenutku, kada se suočavamo sa jakim padavinama i poplavama, ostanete kod svojih kuća. Ako vozite kroz vodu svoj život uzimate u svoje ruke. Ostanite kod kuća i bez obzira da li ste u kući ili stambenoj zgradi popnite se na najvišu tačku – upozorio je Abot.

U Hjuston su upućene i ekipe Hitne pomoći, mobilne medicinske jedinice, kao i autobusi spremni da evakuišu građane.

Vlasti Teksasa ranije su upozorile da se očekuju obilne padavine kao posledica uragana i pozvale građane da se evakuišu.

Predsednik Donald Tramp razgovarao je sa visokim zvaničnicima o federalnoj podršci Teksasu i najavio da bi u utorak mogao da poseti poplavljena područja.