POTOP: Nevreme na Zlatiboru, evakuisani žena i dete (VIDEO)

Nevreme u Hrvatskoj
Printscreen/Youtube

Nevreme koje je zahvatilo zlatiborski kraj, gde je palo 42 litra kiše po kvadratnom metru, izazvalo je izlivanje potoka i poplavu koja je odnela tri parkirana automobila i pričinila materijalnu štetu. Reka Sušica, koja se uliva u Đetinju, je nadošla zbog velike količine padavina, ali u RHMZ kažu da opasnosti od izlivanja reka u Srbiji nema.

– Zbog velikih padavina jutros je došlo do izlivanja potoka. Jedna žena sa svojim trogodišnjim sinom ostala je zarobljena u kući, a evakuisali smo ih pomoću lestvi i konopaca. Bujica je odnela tri automobila. Voda je bila tri do četiri metara iznad normalnog nivoa, a sada se situacija smirila i voda se povukla nazad u korito – rečeno je iz Vatrogasne stanice Čajetina.

 
Nabujali Semegnjevski potok nalazi se nekoliko kilometara od centra turističkog naselja na Zlatiboru.

Poplavni talas koji je naglo naišao oko 11 sati najpre je odneo terasu kupališta „Kod Komša“ a zatim stotinak metara nizvodno izlio se u restoran „Zlatiborska jezera“ koji se takođe nalazi uz sam potok. Naglo nadošla bujica odnela je tri automobila – „pežo 306“ koji je pronađen 500 metara niz potok, „reno senik“ koji je zatečen dva kilometra dalje, dok „daevu“ koji se nalazio na parkingu „Zlatiborskih jezera“ još uvek nađen.

Nivo vode visok dva metra za tili čas opkolio je apartmansku kuću „Zlatiborskih jezera“ iz koje su vatrogasci iz Čajetine uz pomoć lestvi i užeta evakuisali jednu ženu i dete koji su u to vreme spavali u apartmanu. Prethodno, pre nego što je poplava opkolila zgradu, bezbedno je evakuisana jedna trudnica.

Jedan od automobila koje je pokupila vodena stihija vlasništvo je kuvarice u restoranu „Zlatiborskih jezera“, dok druga dva pripadaju gostima.

Semegnjevski potok, na kome su pregrađivanjen napravljena dva mini kupališta, a kraj njih restorani i improzivizovane plaže, voda je koja se do poplavnog talasa bukvalno mogla preskočiti. Poplavu su, kažu na Zlatiboru, izazvale obilne padavine – prognozirano je da će pasti 20 litara kiše za dva sata a pala su 42 litra. Slivanje vode sa zlatiborskih brda dovelo je do naglog porasta vodostaja.

Zbog naglog porasta rečice Sušice koja teče iz podnožja Zlatibora i uliva se u Đetinju nekoliko kilometara uzvodno od Užica, iz preventivnih razloga ispušena je voda iz užičkog kupališta Plaža zbog čega se reka izlila na šetališe kod „Vagon restorana“ u centru Užica.

Kako je potvrđeno „Blicu“, poplavni talas je Đetinjom prošao kroz Užice ka Požegi, ali je vodostaj mali da bi izazvao poplave u požeškom kraju.

Nema opasnosti od izlivanja

Slobodan Sovilj iz RHMZ kaže da je na područje zapadne i južne Srbije, pala znatna količina padavina te da je najviše padavina bilo na području Zlatibora, Sjenice i Požege.

”Tamo je registrovano 44 litara po kvadratnom metru kiše, dok u velikom delu istočne i severoistočne Srbije uopšte nije bilo padavina”, rekao je Sovilj Tanjugu.

Opasnosti od izlivanja reka, međutim, nema tvrde u RHMZ. Prema njihovim navodima, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji je, kako kažu, palo oko 40-45 litara kiše po kvadratnom metru, RHMZ je izdao narandžasti alarm zbog padavina, ali ne i hidrološki alarm koji bi ukazivao na mogućnost poplava i izlivanja reka.

Sovilj je istakao i da se oblačni sistem izmestio dalje, van granica Srbije, tako da se u ovom trenutku može reći da su padavine prestale.loading...