POTOP U SRBIJI: Voda nosila mostove, puteve i kuće, ponegde se najgore TEK SPREMA (FOTO+VIDEO)

Zbog velikih padavina raste nivo reka u zapadnoj Srbiji. Proglašena je vanredna situacija u sedam opština.

Printscreen/Kolaž

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić izjavio je danas da je zbog izlivanja reka i poplava najkritičnije stanje za sada u Ljuboviji i Guči, jer je u ranim jutarnjim satima bilo jake kiše.

On kaže da je u Loznici, Krupnju i Osečini, gde je sinoć bilo najkritičnije, sada bolja situacija jer je voda počela da opada, a stanje se smiruje. Vanredna situacija je proglašena u sedam opština u kojima je bilo i evakuacije stanovništva.

“Ukupno je 48 ljudi evakuisano, a jedna osoba je spasena gde je život bio kritičan”, naveo je Nikolić za RTS.

U Ljuboviji je jedan most juče srušen, a postoji opasnost da bujica odnese i drugi most.

“Postoji opasnost ne samo da sruši most, nego i da napravi branu i da počne opet da se izliva. Juče je zbog tog mosta i sam centar grada bio poplavljen”, naglasio je Nikolić.

Ukazao je da se sada intezivno prati stanje u Ljuboviji i Guči i Lučanima.

Reka Moravica u opštini Ivanjica je narasla do nivoa nezabeleženog u poslednjih 50 godina, poplavljeno je nekoliko prigradskih naselja gde je oštećeno i nekoliko mostova, pojedina domaćinstva su ugrožena, a pokrenula su se i klizišta.

“Za sada imamo velike poplave u prigradskim naseljima Medjurečje, Kumanica, Kamenjača, kao i u Lučkoj reci i Crnjevu”, kaže za Tanjug predsednik opštine Ivanjica i komandant Štaba za vanredne situacije Zoran Lazović.

Klizište, koje se pokrenulo na magistralnom putu Ivanjica – Golija, ugrozilo je oko 20 domaćinstava, od kojih su pojedina evakuisana, a Lazović kaže da kiša u toj opštini neprestano pada treći dan.loading...