POTRAGA ZA NESTALIMA I U SRBIJI: Mađarska policija objavila detalje nesreće na Dunavu

Mađarska policija saopštila je danas da otvara krivičnu istragu o brodolomu na Dunavu u centru Budimpešte, u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, kao i da se za nestalima traga sve do Srbije.

Beta/AP

Brod je za sedam sekundi potonuo sinoć oko 22.00 u centru Budimpešte, kod zgrade parlamenta. Sedmoro povređenih je u bolnici i njihovo stanje je stabilno.

– Otvorena je krivična istraga i policija sprovodi uviđaj na licu mesta – izjavio je policijski zvaničnik Adrijan Pal novinarima.

Po jakoj kiši, turistički brod “Sirena” potonuo je posle sudara sa većim brodom, rekao je Pal.

Policija je na konferenciji za novinare prikazala snimak nesreće sa obližnjeg mosta.

Potraga za 21 nestalih, medju kojima 19 Južnokorejaca, se nastavlja. Na brodu koji je potonuo bila su dva člana posade mađarske nacionalnosti.

Pal je rekao da zbog brzine toka Dunava spasioci tragaju za nestalima i u Srbiji, kroz koju reka protiče posle Mađarske.

Vodostaj Dunava je visok usled obilne kiše, struje su jake, a temperatura vode između 10 i 15 stepeni.

Kompanija Viking, u čijem je vlasništvu brod koji se sudario sa “Sirenom”, saopštila je da niko na njenom plovilu nije povređen i da saradjuje sa mađarskim vlastima u istrazi.

Portparol kompanije u čijem je vlasništvu bio brod “Sirena” rekao je da nije bilo prijavljenih tehničkih problema.

– U pitanju je bila rutinska turistička vožnja – rekao je.

Policija je saopštila da su kapetani oba broda bili iskusni profesionalci.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da turisti na brodu koji je potonuo nisu nosili pojaseve za spasavanje.