POTRESNA ISPOVEST IZ CENTRA ZA IZBEGLICE U VRANJU: “Dečak iz Ukrajine zaposlenom je vikao ‘TATA'”

Portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije Svetlana Palić izjavila je za K1 televiziju u emisiji „Uranak“ da je 3.500 Ukrajinaca zatražilo boravište u Srbiji.

Printscreen

– Većini njih je Srbija usputna stanica, a najveći deo je smešten kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Ljudi u Srbiji su gostoprimivi i empatični. U ovom trenutku imamo 1.350 spremnih mesta u centrima, a smešteno je 44 Ukrajinaca u Vranju, od toga su deca njih 15. Zaposlenom iz Komesarijata, jedan dečak je vikao „Tata, tata“ i ostavio mu je crtež, iz tog crteža vidite šta u duši nosi jedno dete zbog svega ovoga – ispričala je na K1 televiziji Palić.

Palić je navela u „Uranku“ da je na početku nemira u Ukrajini Komesarijat otvorio broj telefona pozivajući ukrajinske državljane da se jave ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć.

– Svakodnevno dobijamo na destine poziva od Ukrajinaca iz drugih zemalja i pitaju kakvi su uslovi u Srbiji. Na granicama dežuraju ekipe i oni im objavšnjavaju da u Srbiji mogu da dobiju smeštaj, hranu i sve ostale neophodne životne namirnice – kazala je Palić za K1 – Najviše dolaze iz Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Na pitanje urednice i voditeljke „Uranka“ Bojane Bojović koliko Ukrajinaca želi da ostane u Srbiji, Palić je dala odgovor:

– Oni su u ovom tenutku pre svega zbunjeni, zamislite, do pre mesec dana ste imali normalan život, a onda vam se desi rat i morate da se sklonite od tog ratnog sukoba. Oni nastavljaju u Crnu Goru ili ka Italiji. Vlada Srbije je donela odluku o privremenoj zaštiti i to je vrsta zaštite u kojoj građani Ukrajine mogu da se ovde zaposle i da im deca idu u školu. Nadam se da će se ovo što pre završiti, pa da što pre odu kući – zaključila je Svetlana Palić za K1 televiziju.