POTRESNA ISPOVEST ZAŠTIĆENOG SVEDOKA: “Video sam kako Haradinaj ubija srpskog policajca”

"Znam ko mi je oteo oca i sina, to su ljudi Ramuša Haradinaja" - potvrdio je "Novostima" Ram Jolaj, poreklom iz sela Glođane na KiM, koji je donedavno živeo u Beranama, među prognanicima sa Kosmeta.

Ramuš Haradinaj
printscreen/youtube

Ranije je, u Glođanima, selu kraj Đakovice, bio prvi sused Haradinaja, ozloglašenog metohijskog gospodara smrti u uniformi OVK.

– Ramušova porodica je došla u Glođane. Prodali smo im plac na kome su sagradili kuću. Moj sin je odrastao zajedno sa Ramušom. A onda, kada je, 24. marta 1998, posle zločina nad Srbima, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović sa još jednim kolegom došao da uhapsi Haradinaja, a ovaj je, sa svojima, izleteo iz kuće i zapucao na policajce. Otović je ubijen. Bio je to prvi veći sukob šiptarskih terorista sa državom – rekao je Jolaj u razgovoru za “Novosti”.

Jolajevi su sve videli. I zbog toga je počeo njihov progon. Ramovi otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti. Otet je i drugi Ramov sin, ali je nekako uspeo da umakne.

– Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao veri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet nikad nisam smeo da se vratim… – svedoči Ram Jolaj.

Još pre petnaest godina reporteru “Novosti” je u Beranama ispričao svoju tragičnu priču, a onda je stigao i poziv iz Haga. Jedan je od retkih svedoka koji je, posredstvom video-linka, pre ravno 12 godina, izneo konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja. Ostali svedoci su pobijeni.

Jolaj i danas ostaje pri svemu što je rekao i spreman je, kaže, da svedočenje ponovi. Svojim očima je, naglašava, svedočio Haradinajevom zločinu:

– Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobegao – kaže Jolaj.

Ram Jolaj nikada nije saznao ništa o sudbini sina i oca. Prema pouzdanim podacima, dva člana familije Jolaj su odvedena u logor u Piskotama kod Đakovice, gde su prošle godine u masovnoj grobnici “Bunker” pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba. Među njima i petočlane porodice Šutaković iz Đakovice, glave familije Nedeljka, supruge Dare i sinova Radomana, Aleksandra i Đorđa… U toku su DNK analize ostalih posmrtnih ostataka, pa nije isključeno da među njima budu i Binak i Muharem Jolaj.

UBIJEN ZAŠTIĆENI SVEDOK

U naselju Riversajd u Beranama godinama je boravio i zaštićeni svedok Haškog tribunala Kujtim Beriša (32). Bio je pod pojačanom pažnjom policije. Kada je krenuo put Podgorice, u februaru 2007. godine, nastradao je kada ga je udario džip.