Komemoracija poginulim radnicima ambasade Srbije u Libiji Sladjani Stanković i Jovici Stepiću održana je danas u Ministarstvu spoljnih poslova a resorni ministar Ivica Dačić obećao je da će istina o njihovom stradanju biti saopštena i njihovim porodicama i javnosti.

 

Učinili smo sve da pomognemo Sladjani i Jovici da budu oslobodjeni a učinićemo sve i da se zna zašto i kako su poginuli… Obdukcija je pokazala i potvrdila da je smrt nastupila kao posledica vazdušnih udara. Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta vazdušnih napada američkih snaga – rekao je Dačić na komemoraciji.

Dačić je rekao da će biti utvrdjeno da li su oni bili meta ili koletaralna šteta, žrtve propusta ili greške.

Nažalost, za Sladjanu i Jovicu, njihove porodice i sve nas, istina je da njih više nema. Da li su bili meta ili kolateralna šteta, žrtve propusta ili greške, takodje će biti utvrdjeno. Šta god da se ispostavi, oni se mogu nazvati i žrtvama vremena u kojem živimo i u kojem nije više bezbedno ni na ulicama Pariza, Istanbula ili Džakarte – rekao je Dačić.

 

On je rekao da će biti učinjeno sve da se pomogne porodicama poginulih gradjana Srbije u Libiji, a javnost i medije je zamolio da ne vredjaju uspomene na njih dvoje senzacionalističkim tvrdnjama “koje nemaju veze sa realnošću”.

Da li postoji i neka odgovornost unutar nas je drugo pitanje, ali ne smemo zaboraviti da su za njihovu smrt krivi oni koji su ih oteli i oni koji su ih ubili – rekao je Dačić.

U obraćanju porodicama i prijateljima, Dačić je rekao da su Sladjana Stanković i Jovica Stepić svojim stradanjem postali simboli velikog broja radnika tog ministarstva koji obavljaju veoma važne poslove za svoju zemlju.

Postali su simbol onih radnika koji se ne vide i ne naplaćuju svoj patriotizam. Onih čije porodice nose njihov krst a deca odrastaju gde i kako moraju i mogu. Onih sa kojima bi se svi u Srbiji menjali, dok se ne desi Sabrata – rekao je on.

 

Načelnik službe veze Miroljub Ivezić, kolega poginule Sladjane Stanković, rekao je da je ta služba ovih dana “nema i u šoku i neverici”, jer se takva tragedija nikada ranije nije dogodila.

U emotivnom izlaganju, Ivezić je podsetio na početke Sladjane Stanković u toj službi, njihova zajednička druženja i poslednji susret u avgustu 2015. godine, kada je ona bila na godišnjem odmoru u Beogradu, nakon čega je poslednji put otišla u Tripoli.

Nadali smo se da vest nije tačna da tebe više nema, da je porodica ostala bez majke i supruge, a mi bez najboljeg druga i kolege. Istina je, nažalost, surova… – rekao je Ivezić.

 

On je porodicama stradalih rekao da treba da budu ponosni na njih, a da od službe veze uvek mogu da očekuju podršku.

Ako je uteha da se dužina života ne meri samo godinama, već delima koje čovek ostavlja iza sebe, ti si Sladjo na najbolji način to potvrdila. Znaj da nikada ne umiru oni koji ostaju u sećanju živih. Zauvek ćeš biti u našim mislima i srcima – rekao je Ivezić opraštajući se od koleginice.

Radnici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u petak u američkom bombardovanju položaja islamskih ekstremista u gradu Sabrati. Njih su 8. novembra 2015. godine oteli ekstremisti prilikom prepada na konvoj kojim su putovali.loading...