POTRESNO SVEDOČENJE MEDICINSKE SESTRE: “Sve puca po šavovima, ovo je raspad”

Medicinska sestra na zadatku u čačanskoj kovid bolnici govori o teškim uslovima sa kojima se svakodnevno susreću zdravstveni radnici angažovani u borbi protiv korona virusa.

Pixabay

– I fizički i psihički sam počela da posustajem. Ovo više ne može da se izdrži, ovo puca po svim šavovima, ovo je potpuni raspad. Imam 58 godina, imam astmu, imala sam i dve teške operacije, valjda čekaju da crknem ovde – tako svoj rad u privremenoj kovid bolnici, u sportskoj hali u Čačku, opisuje medicinska sestra Vesna Vujičić.

Ona u svojoj ispovesti za portal “Nova” opisuje sve probleme i, kako kaže, katastrofalne uslove sa kojima se suočava u svojim smenama od po 12 sati.

Vujičić praktično vapi da se zbog svog zdravstvenog stanja vrati na odeljenje Urgentne medicine čačanske bolnice, jer je, kako tvrdi, za nju rad u kovid bolnici visoko rizičan.

– Za mene koja nakon operacije nema dve trećine donjeg stomaka, ja ne znam kako ću – zabrinuta je Vesna.

Do detalja nam opisuje teške uslove u kojima se radi po 12 sati.

– Uslovi su nenormalni, po 50-60 boca sa kiseonikom mi iznosimo tokom smene. 30 praznih iznesemo, a unesemo 30 punih. Te boce se isprazne za dva – dva i po sata. Hala je planiraana za prijem pacijenata koji su već prošli kroz bolničko lečenje i da tu budu primljeni na oporavak. To nije tako, dolaze nam pacijenti sa težom kliničlkom slikom, a mi nemamo uslove za takve pacijente – objašnjava Vujičić.

Dodaje da su bolesne sestre i lekari, pa je zbog nedostatka kapaciteta, angažovano mlado osoblje, lekari, praktično sa fakulteta. Nema ni servirki, pa hranu donose i odnose medicinske sestre, tvrdi Vujičić.

– Uslovi su katastrofalni, ne zna se ni gde su špricevi ni gde su infuzije – objašnjava medicinska sestra koja za sebe kaže da je najstarija sestra u kovid sistemu.

Vujičić je u novembru  ukazala na to da je njena sestra praktično jedva dobila lekarsku pomoć, a problem je, kako tvrdi, bilo to što je Romkinja.

Vesna je tada navela velike probleme sa kojima se suočava u svom stažu dugom 34 godine.

– Ja i još jedna koleginica romske nacionalnosti radimo u bolnici, ne želim o tome da pričam, ali kakav status imamo to znamo ona i ja – napominje Vujičić.