POTVRĐENA SMRT SRPSKIH DRŽAVLJANA: ‘CIA nije znala da su taoci u kući’

Sirija
Beta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dvoje srpskih državljana ubijeno u vazdušnom napadu SAD u Libiji.

 

Vučić je rekao da je ponosan na to kako su bezbednosne službe u Srbiji vodile ovaj slučaj, ali da je došlo do “više sile”.

“Reč je o prvoj velikoj talačkoj krizi sa kojom se Srbjia suočila. Ljudi bi bili oslobođeni da nije bilo ovog vazdušnog napada”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je smrt otetih službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića potvrđena na osnovu fotografija. Njihova tela biće prebačena u Srbiju u ponedeljak.

Prema rečima premijera Srbije, ambasador SAD je izjavio saučešće Srbiji zbog ovog slučaja, a američke obaveštajne službe tvrde da nisu znale da su u zgradi strani državljani.

– Tražićemo formalno objašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država. Od CIA smo dobili neformalan odgovor da nisu znali, ali ćemo sačekati i zvanično da to dobijemo – rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će insistirati na odgovoru i “reći im sve u lice”, ali da nema nameru da zaoštrava odnose sa SAD.

– Odnosi sa SAD su popravljeni u poslednje vreme. Istorijski nisu laki, a sada je potvrđeno da su naše ljude ubile američke bombe. Biću predsednik Vlade još bar dva meseca i za to vreme ću da pitam da li su imali informacije da su na tom mestu bili državljani Srbije – rekao je Vučić.

OTETI SRBI U LIBIJI POGINULI u napadu američke letelice

Premijer je rekao da je najodogovorniji za kidnapovanje je Ahmed Abaši, koji nije pripadnik ID, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist.

– Iza njega stoji druga osoba, ali ime ne mogu saopštim, da ne bi bili ugroženi životi drugih građana Srbije koji su u Libiji – rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su članovi jedne libijske milicije nudile Srbiji zajedničku akciju oslobađanja otetih radnika ambasade Srbije u Libiji.

– Nuđena je operacija u kojoj bi učestvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima bi bilo i deset srpskih operativaca. Ipak, proceili smo da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava i da bi ugroženi bili i naši državljani – rekao je Vučić.

Na pitanje B92 zašto je javnosti nekoliko puta saopštavano da će slučaj brzo biti rešen, pa čak i da će taoci biti oslobođeni “za 48 sati”, Vučić je rekao: “Zato što smo imali takva obećanja. Bili smo veoma blizu oslobađanja.”

Kako je rekao, obećanja su dobijana od “različitih krila libijskih vlasti”.

– Pregovarano je sa svima koji su mogli da nam pomognu. Pomogli su nam u prethodnim slučajevima (Babić), pomogli bi nam i u ovom slučaju – rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da do otmice službenika nije došlo slučajno, ali je odbacio navode da je u konvoju koji je krenuo iz srpske ambasade bilo “mnogo novca”.

Takođe, izrazio je sumnju u to da su Stankovićeva i Stepić bile mete otmice.

Premijer je dodao da prema njegovim saznanjima, Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo nalog za putovanje tokom koga su u Libiji oteti srpski državljani, iako je to uobičajena praksa.

Upitan na kojim poslovima su oteti službenici ambasade radili i da li se radi o zvaničnim državnim poslovima, Vučić je kazao da zna odovor na prvo pitanje, ali da ne može sasvim da odgovori na njega.

– Čovek po imenu Ganudi davao je kontradiktorne informacije o samoj otmici i o njegovim kontaktima sa našim ljudima postoje veoma kontradiktorne informacije. Stavovi prisutnih Libijaca o samom vidjenju otmice dramatično su različiti u odnosu na ono što su rekli pojedini srpski državljani – dodao je Vučić.