POTVRĐENO! HAŠIM TAČI IDE U HAG! Kosovski predsednik podnosi ostavku

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je danas da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Printscreen Facebook/Hasim Taci

U isto vreme, on je rekao i da podnosi ostavku i na funkciju predsednika Kosova.

On će u Hag otići dobrovoljno.

Sve ovo Tači je saopštio na konferenciji za medije.

– Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuju u skupu ili institucionalnu krizu, zemlja nema vremena da izgubi, da održi smirenost – naveo je Tači.

Ranije danas potvrđena je optužnica i protiv njegovog bliskog saradnika i prvog čoveka Tačijeve Depokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, koji takođe odlazi u Hag.

Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu podnelo je optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, objavljeno je na sajtu Tribunala u junu ove godine.

Kako je tada pisalo u saopštenju, u optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Roimi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.loading...