POVEĆANA AKTIVNOST KORONAVIRUSA U SRBIJI: Nalazimo se u maksimumu, evo DOKLE će on trajati

U sredu je potvrđeno prisustvo virusa kod još 272 osobe u Srbiji nakon testiranja 8.626 ljudi, dok su četiri osobe preminule.

Pixabay.com

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je aktivnost virusa sve veća i da se nalazimo u maksimumu koji će trajati najverovatnije još nedelju dana. Istakao je da je situacija takva da svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se planira uvođenje kaznene politike za nepoštovanje mera uvedenih za sprečavanje širenja koronavirusa ukoliko to bude bilo potrebno i istovremeno očekuje da do toga neće doći, uz ličnu odgovornost građana.

Uredbom Vlade Republike Srbije mere za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 u Kragujevcu su obavezne. Posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 Vlada je propisala u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet-šest dana.

Broj obolelih raste i u drugim mestima u Srbiji poput Brusa i Kraljeva dok je u Novom Pazaru situacija nešto bolja. U taj grad stigla je još jedna ekipa lekara i medicinskih tehničara iz Kliničkog centra iz Kragujevca, a za posao u Opštoj bolnici u tom gradu javilo se i 60 mladih lekara i medicinskih tehničara.