Povratak na domaću političku scenu: Vuk Jeremić u trci za PREDSEDNIKA SRBIJE?

Vuk Jeremić
Wikipedia.org

Realne šanse da se naš kandidat za genseka UN vrati u politiku. Jake veze su mu vetar u leđa.

 

Vuk Jeremić, koji je kao kandidat Srbije osvojio visoko drugo mesto u trci za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, doneće u naredna dva meseca odluku vraća li se na domaću političku scenu.

Njegov plasman na Ist Riveru po mnogima je dobra odskočna daska za kandidaturu na predsedničkim izborima u Srbiji sledeće godine, ali on još nije definitivno prelomio da li nastavlja angažman u međunarodnim vodama i svom Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj ili kreće u kampanju za fotelju na Andrićevom vencu.

U prilog odluci o ulasku u trku za šefa države Jeremiću ide ne samo dobar rezultat u borbi za prvog čoveka UN, već i činjenica da ima simpatije i u proevropskom i u nacionalnom glasačkom telu, a da njegovu popularnost ankete visoko mere.

Zbog toga je u fokusu mnogih opozicionih stranaka, ali kako saznajemo, na njegovu adresu još nije stigla nijedna konkretna ponuda za oblačenje nekog partijskog dresa. Nije bilo kontakata Jeremića ni sa novim liderom demokrata, ali je Dragan Šutanovac tokom kampanje za stranačke izbore više puta rekao da je bila velika greška što je on isteran iz DS.

Ni u taboru demokrata ni u većini drugih stranaka opozicije, kako poručuju, zasada ne razmišljaju da upravo Jeremića isture kao kandidata za predsednika.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije i nekadašnji bliski saradnik Jeremića, kaže nam da je ključno pitanje kako bi se on odredio prema aktuelnoj vlasti:

– Put opozicionog kandidata biće težak i pun lomova i, poznajući Jeremića, on će celu stvar dobro izvagati.

Sam Jeremić se još ne izjašnjava o kandidaturi za predsednika. Poslednji put je o tome govorio dok je još trajala bitka na Ist Riveru, kada je poručio da trenutno ne razmišlja o bilo kojoj drugoj ulozi.

ĆUTE O ZAMENIKU

Portugalac Antonio Gutereš u četvrtak je i zvanično predložen za novog generalnog sekretara UN. U CIRSD nisu hteli da komentarišu informacije da je Gutereš Jeremiću ponudio mesto zamenika, koje je on navodno odbio.