POVREDA TAJNOSTI PISAMA? N1 podnela krivičnu prijavu protiv Gorana Vesića

Televizija N1 podnela je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika grada Beograda Gorana Vesića, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo povrede tajnosti pisma i drugih pošiljki iz člana 142 stav 3 Krivičnog zakonika.

Goran Vesić
Beta

Vesić je na konferenciji za novinare naveo da je upoznat sa elektronskom prepiskom između novinara televizije N1 i da će je objaviti, nakon čega je na njegovoj Fejsbuk stranici objavljen deo sadržine elektronske poruke koju je izvršni producent televizije N1 16. juna uputio novinarima televizije N1.

– Elektronska poruka izvršnog producenta je sadržala detaljan plan rada novinara televizije N1 za 17. jun, a između ostalog i upozorenje da je njen sadržaj tajan i da se ne sme dalje prenositi, koristiti, niti otkrivati drugima. Javnim saopštavanjem njene sadržine povređena je tajnost elektronske pošte televizije N1 – navedeno je u krivičnoj prijavi.

– Krivičnom prijavom je obuhvaćeno i nepoznato lice zbog sumnje da je neovlašćeno pristupilo zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka televizije N1 i na taj način pribavilo određene podatke koje je potom prosledilo drugom licu, što ukazuje na izvršenje krivičnog dela iz člana 302 stav 1 i 2 Krivičnog zakonika – kaže se u prijavi.