U Skoplju se u 15.10 osetio novi jači zemljotres jačine pet stepeni Rihterove skale nakon jutrošnja dva potresa. Oko 50 građana je povređeno, javila je TV Nova.

 

Precizira su da su oni zadobili lakše povrede, posekotine ali i lomove ruku i nogu kada su pokušali da napuste stanove nakon potresa.

Neki su u strahu sa nižih spratova iskali iz zgrada. Epicentar je bio sedam kilometara istočno od Skoplja, javlja Evropski mediteranski seizmološki centar, prenosi MIA. Zemljotres se osetio i u Srbiji.

Kako prenosi Rojters, očevici navode da je potres izazvao paniku među stanovnicima kao i da su se na pojedinim zgradama pojavile pukotine na zidovima.

Ni makedonska policija, kao ni lokalni mediji nemaju za sada izveštaje o eventualno povređenima ili većoj šteti, navodi Rojters.

Građane Skoplja su samo nekoliko sati ranije uznemirila dva zemljotresa, jačine od 3,9 i 2,8 stepeni Rihterove skale, saopštila je makedonska seizmološka služba.

Prvi, jači potres se dogodio jutros u 6,58 časova, a drugi, slabiji, samo minut kasnije, navodi se u saopštenju, a prenela je agencija MIA.

Zemljotres nije izazvao veću materijalnu štetu, oštećeno je nekoliko automobila od maltera koji je otpadao zgrada, a na jedan automobil je pao deo odžaka.

Veliki broj građana Skoplja se u strahu od zemljotresa nalazi van zgrada i po parkovima, a veliki trgovinski centri su evakuisani. Roba je u nekim prodavnicama pala sa rafova.

Skoplje je 1963. godine pogodio jak zemljotres u kome je stradalo 1000 ljudi.

Potres za potresom

Zemljotres koji je pogodio Skoplje pričinio je manje štete zgradama, rekla je Dragana Cernih iz makedonske seizmološke službe, javlja AP.

Cernih je američkoj agenciji rekla da je dobila prijave o pukotinama u zidovima zgrada ili o srušenim dimnjacima, kao i o šteti nanetoj krovovima u selima u okolini Skoplja.

Prema njenim rečima, najmanje četiri snažna naknadna potresa usledila su posle velikog potresa, dok je jedan manji potres zabeležen ranije tokom dana.

Američki geološki zavod je takođe saopštio da je preliminarna jačina zemljotresa koji je pogodio Skoplje 5,3 stepeni po Rihterovoj skali, sa epicentrom oko četiri kilometra istočno-severoistočno od Skoplja, na dubini od 10 kilometara.

Nemački istraživački centar za geološke nauke (GFZ) sa sedištem u Potsdamu saopštio je, međutim, da je zemljotres bio jačine pet stepeni, navodi AP, uz napomenu da eksperti za zemljotrese često iznose različite procene o jačini potresa.

“Tresao se ceo region”

Zemljotres jačine pet jedinica Rihterove skale pogodio je Skoplje, a zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević kaže da se radi o seizmički afirmisanoj oblasti koju su i ranije pogađali takvi zemljotresi.

Podsećajući da je Skoplje 1963. godine pogodio razorni zemljotres, on je naveo da je nakon toga grad obnovljen, a da su objekti građani po seizmičkim propisima i da su seizmički zaštićeni.

Prema njegovim rečima, zemljotres je mogao da izazove manje štete na slabim građevinama.

Dragičević je istakao da se zemljotres koji je pogodio Skoplje u 15.10 osetio u čitavoj Srbiji, a posebno u njenim južnim delovima.

”Zemljotres se osetio u celoj Srbiji, a najjače u južnoj Srbiji. Osetio se i u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj”, rekao je Tanjugu Dragičević.

On je naveo da je do zemljotresa došlo pet kilometara jugoistočno od Skoplja, da je bio jačine pet jedinica Rihterove skale na dubini od 10 kilometara što je dosta plitko.

Podsećajući da su Skoplje jutros pogodila dva zemljotresa, Dragičević je upozorio i na seriju manjih udara koji će se nastaviti.

Što se tiče Srbije, on je naveo da kod nas postoje uslovi za zemljotrese koji su se i ranije događali.loading...