POŽAR NA HILANDARU! Šteta premašuje 100.000 evra, ugroženi planovi za obnovu

hilandar
Wikipedia

Požar u hilandarskom metohu ugrozio plan obnove manastira. Uništeno 300 kubika drvne građe, spremljene za obnovu Belog konaka, izgorelog 2004. godine.

 

Požar na metohu Hilandara Milo Arsenica (Kakovo), u kome su izgoreli magacin, objekat za smeštaj radnika i dve mašine, ugroziće plan obnove manastirskog kompleksa u Svetoj Gori, ali je neće zaustaviti – kaže za “Novosti” Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine manastira Hilandar.

 
Ranđić objašnjava da je u požaru, koji se dogodio pre nekoliko dana, izgorelo i 300 kubika suve drvne građe. Ovaj materijal je pripremljen za predstojeću obnovu Belog konaka, koji je 2004. gotovo potpuno uništen u vatrenoj stihiji kada je goreo Hilandar.

– Beli konak mora da se radi – smatra Ranđić. – Trebalo je da postavimo prozore, stepeništa, brodske podove. Pitanje je šta ćemo od toga moći da uradimo. Izgorela je suva građa, a ona nam je neophodna. Ostalo je materijala za narednih mesec dana, već smo obezbedili novu građu, ali potrebno je vreme da se ona osuši.

Sigurno niste znali: OVAJ grad je NAJSUNČANIJI NA SVETU

Prema prvim procenama, šteta premašuje sto hiljada evra. Vrednost izgorele građe iznosila je pedesetak hiljada, a u požaru su izgorele i dve mašine – bager kopač, koji je nabavljen 2010, i buldožer star više od 40 godina.

– Izgorela je mašina koja služi za izgradnju protivpožarnih puteva. Ne znam koliko bi koštale ove koje su izgorele, ali nama su vredele jer su radile. Moraćemo da kupimo nove, a to će biti vanredni izdatak. Zasada nemamo novca – objašnjava Ranđić.

Uzrok požara još nije poznat. Grčka policija smatra da je u jednom od vozila došlo do kratkog spoja.

– Sve su to zasada nagađanja – kaže Ranđić. – Vatrogasna ekipa je brzo reagovala i zaustavila širenje požara. Povređenih, na sreću, nije bilo. Hilandar ima svoju vatrogasnu brigadu, koju čine monasi. I oni su odmah došli na teren.

Za obnovu Hilandara ove godine iz republičkog budžeta biće izdvojeno oko 400.000 evra.

– Nadamo se da ćemo uspeti iz drugih izvora da obezbedimo još 200.000 – kaže Ranđić. – Ovaj požar je uzdrmao naše planove, boli, ali preživećemo.