POŽAR NA MENHETNU: Gorela zgrada misije Srbije u Ujedinjenim nacijama (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo jutros da je u zgradi Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku izbio požar.

printscreen/twitter.com/NYRRT Glen S. ‏

Požar je izbio oko 20 časova po lokalnom vremenu, a u njemu su u potpunosti izgorele dve kancelarije, izjavio je šef Misije Srbije Milan Milanović za TV Prva.

Prema njegovim rečima, požar su slučajno primetili jedan od zaposlenih u zgradi i prolaznici, a vatrogasci su brzo stigli i ugasili požar.

Nadležne službe koje su odmah izašle na lice mesta ustanovile da su požar uzrokovale neispravne instalacije.

– Na sreću imamo osiguranje. Trenutno čistimo jer su prozori polupani i voda se sliva niz stepenice. Trenutno nemamo internet. U kancelarijama koje su izgorele nalazio se samo nameštaj. Jedna kancelarija se nije koristila, a u drugoj je sedela jedna koleginica koja će biti premeštena u drugu kancelariju. Sreća je da je požar rano primećen i da su vatrogasci brzo stigli – rekao je Milovanović.

Američki sajt Njujorkdejlinjuz preneo je da su u požaru koji je izbio posle 20 sati povređena tri civila i jedan vatrogasac, koji su zadobili lakše povrede. Zbog požara koji je izbio u zgradi, a koji je ugašen malo pre 22 sata, bila je zatvorena Peta avenija.

Zgrada koja se nalazi na Petoj aveniji u blizini 67. ulice i preko puta Central parka pod zaštitom je države od 1966. godine. Izgrađena je 1905. godine i bila je poznata kao kuća Roberta Livingstona Bikmana, pre nego što je postala Stalna misija bivše SFRJ pri Ujedinjenim nacijama. Projektovala ju je njujorška arhitektonska firma “Voren i Vetmor”, koja je osmislila i stanicu Grand Central na Menhetnu. Zgrada se trenutno prodaje, a početna cena je 50 miliona dolara.