POZIV IZ MUP-a: Predajte nelegalno oružje do 1. novembra

Pištolj metak
Foter/ kcdsTM / photo on flickr

Načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Zorica Lončar Kasalica pozvala je građane da tokom novog postupka legalizacije oružja predaju policiji oružje koje imaju u nelegalnom posedu, bez pravnih posledica.

 

Kako je saopšteno iz MUP-a, postupak legalizacije oružja počeo je 1. jula i traje do 1. novembra i to je prilika za građane da, bez krivične odgovornosti i dokazivanja porekla, oružje predaju policiji ili zatraže da se obavi legalizacija oružja koje poseduju.

Kasalica je podsetila da je nelegalno posedovanje oružja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora i apelovala je na građane da iskoriste novi krug postupka legalizacije i predaju oružje koje imaju u nelegalnom posedu, bez ikakvih posledica.

“Tokom prethodne legalizacije koja je sprovedena pre godinu dana, iz ilegalnog u legalne tokove prešlo više od 7.500 komada oružja, koje su građani predali”, rekla je Kasalica i precizirala da je tokom te legalizacije, između ostalog, predato 287 automatskih pušaka, 32 škorpiona, 15 ručnih bacača, 1.107 bombi i eksplozivnih sredstava, kao i 160.434 komada municije različitog kalibra.

Kasalica očekuje da će građani iskoristi novi krug legalizacije koji sprovodi MUP, koje im omogućava da predaju nelegalno oružje ili zatraže njegovu legalizaciju, odnosno da ga registruju, a, kako je rekla, građani oružje koje imaju u nelegalnom posedu mogu predati policiji na bezbedan način, a takođe mogu pozvati MUP i policijski službenici će doći i preuzeti oružje koje je u ilegalnom posedu.loading...