POZNATI I DATUMI IZBORA?! Na birališta ćemo ili U JUNU ove godine ili U MAJU sledeće, a evo ŠTA TO ODREĐUJE

Ako se vlast odluči za raspisivanje vanrednih izbora, na birališta će se izaći 23. ili 30. juna ove godine, ova dva datuma razmatralo je najuže rukovodstvo Srpske napredne stranke (SNS) u ponedeljak uveče, pišu Večernje novosti, u današnjem izdanju.

Izbori
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Konačna odluka o tome da li će se glasati ove godine ili u redovnom terminu, na proleće sledeće godine, naprednjaci bi, piše list, trebalo da donesu u naredne tri nedelje.

U slučaju da, ipak, prevagne opcija redovnih republičkih izbora, oni će biti održani 3. maja sledeće godine, zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim.

List piše da bi u narednim danima predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da obavi seriju konsultacija sa koalicionim partnerima, ali i razgovore sa nekim od ključnih svetskih političkih figura, kako bi odmerio koja je opcija bolja sa stanovišta države, imajući pre svega u vidu ekonomiju, odnosno nove investicije i izazove koji predstoje u rešavanju kosovskog pitanja.

Pišući o proceduri, list navodi da bi, u slučaju da se zakažu za 23. jun, izbori najranije mogli biti raspisani 24. aprila, a najkasnije 9. maja.

Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 30. juna, oni bi morali da budu raspisani između 1. i 16. maja.

Da bi došlo do vanrednih izbora, predsednik države morao bi da raspusti Narodnu skupštinu, i to na obrazloženi predlog Vlade.