POZNATI SPOMENIK KRIJE TAJNU ODAJU: Ovde su smeštena SVA SVEDOČANSTVA na kojima počiva Amerika! (VIDEO)

Rašmor
Wikipedia/Etsnider

Malo ko zna da ova planina ima tajnu sobu, iako je godišnje poseti nekoliko miliona turista.

 

Maunt Rašmor je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje glave bivših predsednika SAD-a visoke 18 metara. Napravljene su u njihovu čast i zamišljene kao patriotski simbol  zemlje.

Nalazi se blizu Kejstouna u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. Sa leve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.

Iako izgleda veličanstveno, tek retki znaju da ta skulptura skriva veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je kipar Borglum očigledno isplanirao.

Iako je najpre nameravao napraviti veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, zbog raznih ograničenja je shvatio da je najbolje napraviti samo glave predsednika.

Vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu – kreiranja tajne sobe. On je u toj skrivenoj prostoriji želeo ostaviti poruku budućim generacijama – kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina te će omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, posebno ako nas ne bude više tu.

Iako je kipar preminuo pre nego je dovršio projekat, on je 1990. ponovo pokrenut pa je rad na sobi dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima te biografija samog kipara, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titana.