PRAKSA POKAZALA: Evo da li je bolje raditi OD KUĆE ILI IZ KANCELARIJE?

Prethodnih godina se tradicionalan kancelarijski posao našao u senci rada od kuće, a mnogi poslodavci i zaposleni su ovu praksu videli kao veliku prednost. Fleksibilnost i ušteda vremena pobrali su simpatije mnogih, ali kako je vreme odmicalo, nedostaci online rada su postajali vidljiviji.

Kancelarija
Foter / Benn

Obavljanje poslovnih zadataka iz udobne sofe zvuči primamljivo, ali da li je ova činjenica zaista plus u odnosu na klasičnu organizaciju rada. Šta nam kancelarija pruža i kako dobro organizovan prostor može pozitivno uticati na našu produktivnost i motivisanost?

U odgovorima na ova pitanja leže benefiti tradicionalnog načina funkcionisanja, stoga i ne čudi što veliki broj kompanija ponovo otvara vrata svojih kancelarija.

Bolja komunikacija sa kolegama

Iako nam današnja tehnologija omogućava da budemo u kontaktu sa drugima bez obzira na međusobnu udaljenost, onlajn komunikacija funkcioniše ipak malo drugačije. Loš zvuk, zamrznuti video usled slabog signala česti su problemi sa kojima se susrećemo kada organizujemo sastanak na daljinu.

Određeni gestovi mogu pogrešno da se protumače i tada dolazi do šuma u komunikaciji, a ishod budu pogrešno prenesene informacije i zaključci. Zato su sastanci uživo efikasnija metoda i sigurniji način za razmenu važnih ideja. Boravak u istom prostoru sa kolegama jačaće odnose među članovima tima, a slučajni i neformalni razgovori u prolazu nekada mogu izroditi kvalitetne ideje i doneti rešenje aktuelnog problema.

Prostor prilagođen poslovnim potrebama

Funkciolan radni prostor je jedan od osnovnih činilaca kada su u pitanju neophodni uslovi za rad. To je mesto gde zaposleni provodi mnoštvo sati tokom dana i gde se očekuje da se u njema oseća motivisanim za rad. Isto tako, potrebno je da sadrži sve potrebne elemente i uređaje kako bi zaposleni mogli nesmetano da obavljaju radne zadatke. Klasične kancelarije u kompanijama su dizajnirane  po najvišim standardima i imaju funkciju da zadovolje potrebe zaposlenih, ali i pruže maksimalnu udobnost.

Računari i softveri namenjeni isključivo za obavljanje radnih zadataka obavezan su deo opreme, a kvalitetan papir za kopiranje olakšaće obavljanje svakodnevnih administrativnih poslova. Svaka uspešna kompanija veliku pažnju pridaje prostoru u kome zaposleni borave, zbog nemerljivog uticaja koji on ima na njihovu produktivnost.

Mir i stimulativno okruženje

Kako bismo bili maksimalno fokusirani na radne zadatke pred sobom, važno je da prostor u kome boravimo bude izolovan od buke i drugih spoljnih uticaja. Ukoliko u kompaniji postoji više timova, onda su kancelarije najčešće podeljene tako da zajedno borave oni koji obavljaju sličan posao. Neophodno je da tokom radnog dana mogu olakšano da komuniciraju sa kolegama, ali i da ne remete članove drugog tima. Ono što su mnogi istakli kao nedostatak onlajn rada jeste upravo problem buke, a samim tim i loše fokusiranosti. Deca koja se igraju, dostavljač hrane ili buka koja dolazi od komšija se u tradicionalnim kancelarijama ne dešava i time je zaposlenom omogućeno da svu eneriju usmeri na predstojeće poslovne izazove.

Organizovan kutak za opuštanje

Danas veliki broj kompanija u okviru svojih prostorija, osim kancelarija i soba za sastanke, sadrži i prostore koji su specijalno dizajnirani tako da pruže trenutke opuštanja i predah od napornog dana. Svima nam je potrebna kvalitetna pauza tokom radnog vremena, a u tim trenucima želimo da se izmestimo iz kanelarije i vremen provede van radnog stola. Udobne fotelje i sofe, sto za bilijar ili pikado, kao i kvalitetno opremljena čajna kujna jesu mesta gde će zaposleni moći da se ralaksiraju i na trenutak distanciraju od radnih obaveza. Međutim, ova mesta često jesu stecište razmena najboljih ideja i nastajanja inovativnih projekata. Skučeni prostori kod kuće nam ne pružaju ovoliko različitih mogućnosti i ukoliko se izmestimo u dnevnu sobu, ne znači da će nam ona pružiti potreban odmor.

Složićete se da tradicionalan način rada i klasične kancelarije ipak imaju više benefita u odnosu na improvizovan prostor u kući. Ipak su one namenski dizajnirane i opremljene tako da zaposlenima omoguće najbolje uslove za rad i stvore atmosferu u kojoj će oni moći da budu produktivni i efikasni. Iako većina poslodavaca prepušta zaposlenima izbor organizovanja rada, sve je veći broj onih koji se nakon eksperimentisanja u domenu onlajn poslovanja, ipak vraćaju starom načinu rada.