PRAVILA SA KOJIMA ĆEMO MORATI DA ŽIVIMO: Evo kako od sada da se ponašamo NAPOLJU ALI I U KUĆI

Ukinuto je vanredno stanje u Srbiji, uvedeno 15. marta ove godine zbog epidemije korona virusa. Jedan od uslova bio je da više od 7 dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj inficiranih Kovidom 19. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se vraćamo svakodnevnim aktivnostima, ali da bi i dalje trebalo da se ponašamo u skladu sa merama.

Printscreen RTS

Darija Kisić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da se sada vraćamo svakodnevnim aktivnostima.

“Nema vremenskog ograničenja koje možemo da provodimo napolju, otvorena su nam praktično sva mesta na koja smo i pre išli. Znamo kako možemo da preveniramo infekciju. U skladu s tim sada pravimo svi svoje protokole i planove, gde je neophodno da idemo i da smanjimo rizik”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Objašnjava da smo sve ovo vreme u kućama imali neke nove obrasce ponašanja.

“Većina građana govori da češće nego ikada peremo ruke, da je bila najveća potrošnja sredstava za pranje ruku. To je nešto što treba i da nastavimo, da što češće čistimo kuće, provetravamo. To je deo i preventivnih mera kada je u pitanju ova infekcija”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da nema mesta za panična ponašanja.

“U zatvorenom prostoru u kući ne treba da nosimo maske, izuzev ako neko od članova porodice ima simptome respiratornih infekcija, ili mi. Ako idemo u zatvorene prostore gde ima nepoznatih ljudi za koje ne znamo da li su nosiociinfeckiju, onda nošenje maski i pranje ruku. Jako je bitno da se redovno provetravaju prevozi, da i tokom vožnje budu otvoreni prozori. To je nešto što nas ne košta, a može da bude značajano. Kada dolazimo sa takvih mesta, jako je bitno da operemo ruke”, navela je Kisić Tepavčevićeva.