PRAVO MESTO ZA INFORMISANJE: Evo gde možete dobiti PROVERENE informacije o ulasku u Grčku i merama na plaži

Jedna od najvećih grupa na "Fejsbuku", Live from Grece, koja broji 110.000 članova i koja odnedavno informacije deli i na viber-grupi u kojoj je veliki broj ljudi, uglavnom iz Srbije, bukvalno iz sata u sat deli sa korisnicima najnovije informacije iz Grčke.

Pixabay

Početak turističke sezone i otvaranje graničnog prelaza Evzoni između Grčke i Severne Makedonije usijao je društvene mreže, viber-grupe i druge internet zajednice.

Razmenjuje se na hiljade poruka i informacija, a turisti iz Srbije najviše polažu na lična iskustva korisnika. Šta je potrebno od dokumentacije, kako se dobija PLF obrazac, koji su testovi validni i kako se dobija potvrda o preležanoj bolesti su najčešća pitanja i zamenila su ona standardna da li je gužva na Evzoniju ili koje mesto se preporučuje za odmor i da li se naplaćuju ležaljke na plaži.

Jedna od najvećih grupa na “Fejsbuku”, Live from Grece, koja broji 110.000 članova i koja odnedavno informacije deli i na viber-grupi u kojoj je veliki broj ljudi, uglavnom iz Srbije, bukvalno iz sata u sat deli sa korisnicima najnovije informacije iz Grčke.

Korisnici jedni drugima izlaze u susret u smislu saveta kako najlakše pripremiti potrebnu dokumentaciju, a trenutno najviše negodovanja izaziva činjenica da je za decu stariju od pet godina potreban negativan PCR test.

Prošli smo granicu na Promahonasu danas oko 13.20. Čekali smo skoro sat vremena, ali kad smo stigli na red samo su nam pogledali pasoše i saobraćajnu za auto i lupili pečat. Nisu gledali ni PLF, ni potvrde. Ja sam imala negativan PCR, a suprug potvrdu o vakcinaciji, ali to nisu ni pogledali – napisala je svoja iskustva jedna od korisnica.

Slična je situacija na još jednoj vrlo posećenoj stranici “GRČKA – grupa za turiste”, koja takođe broji oko 60.000 pratilaca. Sva pitanja su se svela na pripremu dokumentacije, kao i na to koliko ljudi dnevno može ući u Grčku pošto je bilo spekulacija da je limitiran broj.