Prazni avioni na nebu iznad Evrope: Zašto aviokompanije lete bez putnika?

Više hiljada letova avionima koji su bili potpuno bez putnika ili tek sa nekoliko njih, obavile su avio-kompanije iznad Evrope, a sada je otkriven i razlog - da bi se sačuvali takozvani „slotovi“, odnosno prava na poletanje i sletanje sa glavnih aerodroma.

avion
pixabay.com

“Brisels erlajns” ove zime je obavio 3.000 letova bez putnika u avionima, a očekuje se da će ih biti još toliko do marta, objavili su belgijski mediji. Majka-firma ove kompanije, “Lufthanza”, potvrdila je da je obavila 18.000 letova bez putnika, od kojih je 3.000 “Brisels erlajnsa”, najvećeg belgijskog avio-prevoznika.
“Lufthanza” navodno planira da otkaže 33.000 zakazanih letova do kraja marta zbog pada u rezervacijama usled omikron varijante virusa korona.
Po trenutnim propisima, evropski avio-prevoznici dužni su da obave najmanje 80 odsto zakazanih letova kako ne bi izgubili pravo na “slotove”.
To pravilo je suspendovano nastupanjem pandemijevirusa korona, ali je ponovo uvedeno sa nivoom od 50 odsto prošlog proleća. Evropska komisija najavila je da će za sezonu od aprila do novembra 2022. podići tu granicu na 64 odsto, piše “Sputnik”.
– Uprkos našim zahtevima za veću fleksibilnost, EU je odobrila pravilo od 50 odsto za svaki red letenja tokom zime. Jasno je da je to nerealno u EU ove zime u kontekstu trenutne krize – saopštili su iz Međunarodne asocijacije za vazdušni transport (IATA).
Potpredsednik belgijske vlade i ministar saobraćaja Žorž Žikine rekao je da ovakvi standardi EU vode do ekološkog i ekonomskog promašaja. Kako je dodao, belgijska vlada obratiće se Evropskoj komisiji da se ta pravila promene, prenosi RT.