Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se privodi kraju obnova fasada na Kosančićevom vencu i u Fruškogorskoj ulici, što je sproveo Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, i dodao da je od početka godine sređeno više od 120 fasada u našem gradu, što mu je dalo lepši, uređeniji izgled.

 

Mali je istakao da će ulepšavanje i sređivanje grada biti nastavljeno, a samim tim i akcija uređenja oronulih i propalih fasada koje, osim što ruže izgled grada, ugrožavaju i bezbednost prolaznika.

 

Grad Beograd, podsetio je gradonačelnik, od početka godine sprovodi akciju uređenja fasada, a predviđeno je da ih bude rekonstruisanoviše od 180.

U Beogradu postoji veliki broj prelepih zgrada, čija lepota ne može da dođe do izražaja jer su im fasade stare i oronule, decenijama zapuštene. Zato ova akcija ima još veći značaj, jer daje lepši i sređeniji izgled našem gradu, koji time, osim što postaje bolje mesto za život, postaje i atraktivniji za turiste – rekao je gradonačelnik.

 

Mali je naveo i da će svaka od obnovljenih fasada biti dekorativno osveljena, što će takođe uticati na lepši izgled zgrada, a samim tim i grada Beograda.

Svakodnevno radimo na sređivanju Beograda kako bi on postao bolje i lepše mesto za život njegovih građana. Osim što sređujemo fasade, uređujemo i otvaramo nove parkove, asfaltiramo ulice, radimo stvari kojima se decenijama niko nije bavio, poput sređivanja čuvene Skadarlijske česme. Istovremeno radimo i na pretvaranju centra grada u pešačku zonu, pa su tako Beograđani na Obilićevom vencu dobili prelepu promenadu. Obnovili smo i ulicu Vuka Karadžića, deo Zmaj Jovine, Plato kod Crvenog petla koji je postao mesto okupljanja svih generacija – naveo je Siniša Mali.

 

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove sprovodi mere tehničke zaštite, odnosno restauracije oštećenih i oronulih fasada na 35 objekata u okviru kulturno-istorijske celine Kosančićev venac. Tu spadaju objekti u Karađorđevoj, Pop Lukinoj, Fruškogorskoj, Zadarskoj i na Kosančićevom vencu.

Radovi na objektima u ulici Kosančićev venac 1, 1a, 2, 4, 6, 8, 17, 19, 23, Pop Lukina 2-4 i 12, Fruškogorska 2, 3, 6, 8 i 10, Kosančićev venac 5/Fruškogorska 4, Pop Lukina 6/ Fruškogorska 1 su najvećim delom završeni i sa njih su ili skinute skele ili će to biti urađeno narednih dana.

Radovi na obnovi objekata u Karađorđevoj 17-19, 21, 23, 33-35, 37, 39, 41 i 43 i Kosančićev venac 18, koje je sprovodio Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, završeni su pre više od mesec dana.

Navedeni Sekretarijat će početi da radi objekte u Zadarskoj 1, 1a, 2, 4, 7, 12 i 14 nakon rekonstrukcije te ulice koju sprovodiDirekcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Planom Sekretarijata za ovu godinu predviđeni su radovi na sprovođenju mera tehničke zaštite i na 54 objekata koji se, između ostalih, nalaze u ulicama: Brankova, Pop Lukina, Maršala Birjuzova, Zeleni venac, Kolarčeva, Džordža Vašingtona, Crnogorska, Terazije i Bulevar despota Stefana.

Kada je reč o JP „Gradsko stambeno”, to preduzeće je od kraja 2016. i početka 2017. godine bilo anagažovano na sređivanju 87 fasada u ulicama: Kralja Milana, Nemanjina, Karađorđeva, cara Dušana, cara Lazara, Katanićeva, Svetog Save, Stojana Protića, Hadži Milentijeva, Internacionalnih brigada, Krušedolska, Ohridska, Studentski trg, Dragoslava Jovanovića, Njegoševa i Terazije.

Većina fasada je već rekonstruisana, a preostali, manji broj će biti uskoro završen. Prethodnih dana završeni su radovi u Cara Lazara 16, Karađorđevoj 59 i 71a, Kraljevića Marka 1 i Dragoslava Jovanovića 7, 9 i 11. Radovi još traju u Kameničkoj 8 i na Savskom trgu 9.loading...