PRED SRBIJOM POLICIJSKI ČAS? Krizni štab čeka NAJTEŽA sednica do sad

Na korona virus do 15 sati današnjeg dana testirano je 9.430 osoba...

printscreen

Imajući u vidu ranije izjave članova Kriznog štaba i njihova očekivanja vezana za porast broja zaraženih, očekuje se uvođenje rigoroznih mera.

Krizni štab vodiće možda i najtežu sednicu do sada za koju se očekuje da bude u četvrtak ili petak.

Naime, imajući u vidu da je danas zabeleženo 1.053 novozaraženih korona virusom, čime je pređena brojka od 1.000 dnevno, i takođe oslanjajući se na izjave članova Kriznog štaba poslednjih dana, potpuno je opravdano očekivati pooštravanje aktuelnih mera.

Na korona virus do 15 sati današnjeg dana testirano je 9.430 osoba.

Juče je korona potvrđena kod 341 osobe, jedna osoba je preminula, a 39 je bilo na respiratorima, međutim dr Kon je tada izjavio da je ponedeljkom generalno niža stopa broja zaraženih, i najavio je da će danas biti oboren novi rekord. Nažalost, njegova predviđanja su se obistinila.

Šta sve može da se očekuje

1. Ugostiteljski objekti

“Virus se najviše prenosi u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna”, rekao je epidemiolog juče te iz ove njegove izjave može da se zaključi da će radno vreme ugostiteljskih objekata najverovatnije biti skraćeno. Već je najavljivano da će se ono ograničiti do 20 sati, međutim ta prognoziranja bila su pre današnjeg preseka novozaraženih te ostaje da se vidi da li se ostaje pri toj odluci ili će se eventualno uvoditi i neka drastičnija.

Takođe, realno je očekivati i zatvaranje određenih mesta kao što su bioskopi, pozorišta, sportsko-rekreativni objekti ali i smanjivanje dozvoljenog broja ljudi u zatvorenom prostoru, koji trenutno iznosi 30.

2. PCR pri ulasku u zemlju

Korona virus je tek poslednjih dana zabeležio nagli skok u našoj zemlji, međutim u okolnim on divlja već neko vreme. U BiH je danas zabeleženo čak 1.555 novozaraženih dok je u Hrvatskoj registrovano njih 1.413. Upravo iz tih razloga, Krizni štab razmišlja da uvede obavezan PCR test pri ulasku u našu zemlju.

Imunolog Srđa Janković je u jutrošnjoj izjavi za RTS izjavio da se očekuje uvođenje upravo ove mere.

“Razmatraćemo meru uvođenja PCR testa, kao i prilagođavanje rada tih objekata. Ne mogu da kažem unapred odluke Kriznog štaba jer se one donose kolektivno. Mere mogu da budu pooštrene, ali suština je u tome da ako ne sprovodimo mere, neće nam pomoći i pooštrene. Ako se nedosledno sprovode, nema efekta. Da smo dosledno sprovodili one koje jesu bile na snazi tokom leta i jeseni, ne svaljujem krivicu na građane, možda na manjinu koja ne shvata opasnost… Ima otpora prema merama, to je ljudski i normalno. Ali većina nas ljudski mora da shvati da postoji odgovornost, i građani i oni koji mere sprovode” izjavio je on.

3. Policijski čas

Mera koja verovatno najviše brine naše sugrađanje je uvođenje policijskog časa i ponovno zatvaranje u stanove ili kuće. To je mera o kojoj se dugo razmišlja i nije nemoguća, međutim, još uvek nije neophodna.

Naime, kako je Krizni štab ranije najavio, da bi došlo do uvođenja najdrastičnije mere neophodno je da u našoj zemlji na 100.000 stanovnika imamo zaraženih 500 u naredne dve nedelje. Imajući u vidu da smo juče imali 60 zaraženih na 100.000 opravdano je očekivati i nadati se da cifru od 500 nećemo stići, ali sve da do nje i dođe, policijski čas neće biti uvođen u celoj zemlji već samo u žarištima, od kojih je apsolutno najveće – Beograd.

Kako bi se izbegle mere koje će nas onemogućiti u obavljanju normalnih svakodnevnih aktivnosti, članovi kriznog štaba podsećaju da je neophodno više nego ikad pridržavati se preventivnih mera.

“Lično nisam pristalica kaznene politike, međutim, ne možemo dozvoliti da se virus širi” izjavila je dr Kisič Tepavčević pre neki dan i ponovila da je nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru i preporučeno na otvorenom.

Takođe, apeluje se na narod da izbegnu masovna okupljanja pogotovo na žurkama koje se već neko vreme organizuju u popodnevnim terminima kako bi bile gotove do propisanog radnog vremena ugostiteljskih objekata.loading...