PRED SRBIJOM VRELI DANI: Prognozirane “OPASNE VREMENSKE POJAVE”, u sredu – najgore!

Vikend nam je doneo vrućine, ali sledeća nedelja biće još toplija. Od utorka, 22. juna, očekuje veoma toplo vreme s temperaturama, i jutarnjim i dnevnim, koje će biti iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine, upozorava RHMZ.

Vrućina
Pixabay.com

Sudeći po meteorološkim prognozama, nakon kratkih pljuskova u ponedeljak ulazimo u izuzetno toplu nedelju.

Kakvo vreme nas očekuje u sedmici pred nama?

Ponedeljak

Prvi dan sedmice pratiće žuti meteo alarm. To znači da nas očekuje pojava lokalne grmljavine i veće količine padavina. Prema sajtu RHMZ, žuto upozorenje znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Dakle, nedelja će započeti promenljivo oblačnim i nestabilnim vremenom. Posle podne mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni.

Najniža temperatura od 16 do 22, najviša od 31 do 35 stepeni Celzijusa.

Utorak

Drugog dana sedmice, pali se naranžasti meteo alarm. Vreme će biti pretežno sunčano i veoma toplo, u brdsko-planinskim predelima tek ponegde posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab do umeren zapadni i jugozapadni.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Kako će temperature biti veće od 35 stepeni Celzijusa, RHMZ upozorava da je to veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana – a trajaće.

Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju.

Najniža temperatura u utorak od 17 do 22, najviša od 32 do 37 stepeni Celzijusa.

Sreda

Naranžasti meteo alarm je na snazi i ovog dana. Važe ista upozorenja kao i u utorak. Biće sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren zapadni i jugozapadni.

Najniža temperatura od 18 do 23, najviša od 34 do čak 38 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka

Vrućine se nastavljaju – biće veoma toplo, sa jutarnjim i dnevnim temperaturama znatno iznad proseka.

U petak manji pad temperature uz prolazno naoblačenje, koje će ponegde na severu zemlje usloviti kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.