Vršilac dužnosti direktora Beogradskog zoološkog vrta Srboljub Aleksić najavio je da će medvedima i vukovima konačno biti renoviran prostor u kome žive, što nije učinjeno još od izgradnje Beo-Zoo vrta.

 

– Pokušaćemo u najskorijem vremenu da to preuredimo. Svesni smo da ih treba malo oplemeniti, modernizovati, radimo jedno po jedno, ali videćemo da to što pre odradimo – rekao je Aleksić agenciji Beta.

On je rekao da se mnogo radi na modernizaciji Beo-Zoo vrta, gradi se novi pingvinarijum, renovira se i prostor kod zmija, a prostor oko medveda gde je zid trošan ograđuje se zaštitnom ogradom kako bi posetioce fizički odvojio od zida.

Zoo-vrt ne sme sam da renovira delove tvrdjave gde je zid trošan, zato što je to spomenik kulture, napomenuo je Aleksić.

Kako je dodao, sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture saradnja je korektna, a problem je kako naći sredstva za taj dugotrajan i dugoročan projekat, jer je adaptacija i restauracija tih zidova jako skupa.

Prema njegovim rečima započeta je izgradnja “ptičijeg grada” kaveza za velike ptice.

– Tu smo dosta odmakli sav materijal je nabavljen, nemamo nekih dodatnih troškova, sad čekamo da se kavezi ugrade – rekao je Aleksić.

Prošle godine renovirana je polovina dela gde se čuvaju zmije, a u planu je ove godine sredjivanje druge polovine kao i nabavka novih životinja, dodao je direktor zoo-vrta.

Aleksić je rekao da Beogradjani ove godine, do 12. jula i 80. godišnjice Zoo-vrta, mogu da očekuju nove stanovnike tog životinjskog parka.

On je rekao da su se ljudi neočekivano interesovali za terarijume sa insektima tako da će ove godine nabaviti još insekata i neke vrste kameleona.

Humboltovi pingvini koji stižu iz Segedina, prema rečima Aleksića “najzahvalniji su, jer mogu da se drže i na temperaturi od plus 40, a jedan od uslova za njihov dolazak jeste izgradnja pingvinarijuma koji mora da odgovara evropskim standardima.

– Pripremni radovi za pingvinarijum su pri kraju, sada se čeka da se završi finansijska konstrukcija da bi mogao da se raspiše tender za izvodjače radova – kazao je Aleksić.

On je najavio i da je u planu nabavka Južnoafričke foke koja bi trebalo da se sa upari sa našom fokom.

– Uvešćemo novine hranjenja foka. Biće još nekih iznenadjenja, neke nove životinje su nam već stigle, ali nećemo još da otkrivamo uskoro će posetioci moći da ih vide – rekao je Aleksić.

Na pitanje da li će vrt biti izmešten, Aleksić je odgovrio da neće i da to po njegovom mišljenju to nije ni potrebno.

– Vrt bi mogao još malo da se sredi, a i ovako je jedna od lepših oaza u Beogradu. Imate vrtove u centru Berlina, Njujorka, Beča, Barselone tako da uopšte nije neuobičajeno da vrt bude u samom centru grada – naveo je Aleksić.

On je rekao i da su sve životinje u dobrom zdravstvenom stanju i da imaju veterinarsku negu na visokom nivou.loading...