PREDNOSTI I MANE: Sve što treba da znate pre nego što kupite ili iznajmite STANU U SUTERENU

Glavna primamljivost suterena je, odmah da naglasimo, u nižoj ceni, jer ko ne bi voleo da dobije više prostora za manje novca?

Unsplash.com

Treba doduše uzeti u obzir mnogo faktora, kao i pri izboru bilo kog drugog stana, ali i uračunati posebne osobine – koje mogu biti zabrinjavaje, a samo ih život u suterenu pruža. Dobar primer za to je stanovanje u suterenu likova iz popularnog južnokorejanskog filma  Parazit.

Pre nego što iskeširate novac i odlučite se da kupite ili iznajmite mesto boravka u suterenu zgrade ili kuće pročitajte ovaj tekst i budite sigurni u svoj izbor!

Kupovina stana u suterenu – kvalitetan i/ili jeftiniji izbor?

Dosta sajtova za nekretninu će vam reći da je stan u suterenu idealni izbor za vas, pogotovo ako tražite povoljniju opciju i imate više članova porodice, koji bi jelte živeli sa vama delimično ispod zemlje.

Međutim, sama pomisao ne deluje sjajna zar ne, ali zaista ne mora biti loša koliko se čini i možete naći fin dom sa malo sreće i mnogo pameti.

Visina novca potrebna za kupovinu će zavisiti od nivoa do kog je suteren ukopan, kolike prozore ima, od starosti zgrade, lokacije i tako dalje, ali svakako treba uzeti u obzir da su cene kvadrata oko 25 odsto manje, nego kada je reč o prizemlju i višim spratovima, kao i da ovakvi objekti često nisu uknjiženi.

Savetujemo za početak da tačno odredite svoj budžet za kupovinu stana, a online kalkulator stambenog kredita će vam pomoći u tome. Ovo je važan korak da biste znali na koji iznos da se fokusirate i samim tim vidite da li imate nešto pogodniji izbor što se tiče lokacije, kvadrature, ali i sprata na kojem ćete biti, jer se život u suterenu nikako ne preporučuje za područja gde su potencijalne poplave!

Zdravstvene posledice stanovanja u suterenu

Smatra se da je vlaga najveća mana suterena, bez obzira da li izaberete novogradnju ili starogradnju – što zna kod većine ljudi biti glavna dilema pri kupovini stana.

Složićemo se da je to veliki problem, posebno kada je potrebno da napustite dom kako bi se profesionalno obavilo uklanjanje buđi sa zidova, koja će neminovno uslediti za vlagom.

Život u buđi i vlazi je svakako nepreporučljiv, a ukoliko ste kupili stan troškovi će pasti na vas da rešavate problem.

Dodatno, izuzetno je nepijatno luftirati prostorije ukoliko to omogućava direktan ulazak u vaš stan, kao i unošenje prašine i nečistoća sa prometne ulice ispred, a sigurni smo i sami da ste svesni da buđ i loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru izazivaju alergije, kašalj i glavobolju, kao i iritacije nosa, kože i očiju!

Savetujemo i da češće izlazite preko dana, kako ne bi čest slučaj zvani nedostatak prirodne svetlosti – neophodne ljudima, uticao na vaše raspoloženje i kvalitet sna.

Potencijalno trovanje radonom

Glavno izvorište radioaktivnog gasa radona je zemlja, zbog čega nastaje povišena opasnost od trovanja u mestima kao što su sutereni i podrumi, jer logično imaju više kontakta sa zemljom nego drugi delovi zgrade, a često i ograničenu ventilaciju.

Savetujemo da testirate za prisustvo ovog gasa, pošto je inače nevidljiv u nedostatku boje, mirisa i ukusa.

Prodiranje je nekad neizbežno i procenjuje se da otprilike jedna od svakih 15 domova ima visok nivo radona, a da je najveća koncentracija u podrumu ili na prvom spratu, zbog čega je neophodno dobro luftiranje prostora.

Zdravstvene posledice koje ostavlja preterana izloženost neće biti odmah vidljive, kao ni sam gas, međutim njegovo udisanje može oštetiti ćelije pluća, što potencijalno dovodi do raka pluća u roku od pet do 25 godina – naročito kod pušača.

Praktičnost života u suterenu

Privremeno gledano ili kao najbolja dostupna opcija, suteren ima svoje prednosti, ako ništa bar nećete uznemiravati komšije ispod vas lupanjem, hodanjem u štiklama i drugim aktivnostima, jer ih ni nema! Kao i svaki drugi, i ovaj prostor za život možete urediti uz pomoć par trikova kako biste iz njega izvukli maksimum!

Naravno kada je reč o enterijeru, ako oduzmemo poziciju prozora, mogućnosti su identične kao i kod stanova na ostalim spratovima.

Sem toga suteren je dosta mračniji, pa ukoliko vam treba potpuni mrak za svima neophodan dobar san onda ste na idealnom mestu.

Takođe zna biti prijatnije živeti leti parcijalno ispod nivoa zemlje, pošto je zemlja dobar izolator, samim tim će duže vremena čuvati prostor od ulaska toplote vrelih letnjih dana.

Mada se pripremite da nećete odmah osetiti čari prvih toplih dana u vašem domu.

Sveobuhvatno gledano ukoliko “ubodete” dobru ponudu stanova u suterenu, možete izbegnuti dosta problema. Primera radi dobro odrađenom izolacijom nećete imati vlagu i buđ, kao i recimo velikim prozorom viši u odnosu na nivo tla i okrenutim ka slabo prometnoj lokaciju, a plus bi bio i rešetke da su postavljene za totalnu sigurnost vas i vaše porodice, ali i stvari u stanu.

Možda nećete dobiti poglede kakve zaslužujete, ali će svetlost ispuniti prostor i dobro će se izluftirati!

Nadamo se da ćete napraviti dobar izbor i naći odgovarajući dugoročni dom!