PREDSEDNICA HRVATSKE PORUČILA SRBIJI: “Nikada se nećemo složiti oko prošlosti”

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da ne vidi da će se Hrvatska i Srbija ikada složiti oko prošlosti, ali da moraju zajedno da rade u cilju bolje budućnosti".

Beta

– Ne vidim da ćemo se ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti za obe strane – rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za N1.

Povodom govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u subotu akciju “Oluja” poredio s progonom Ane Frank, Kitarović je rekla da ta njegova izjava “neće promeniti ni istoriju, ni sadašnjost”.

Hrvatska predsednica, koja je i vrhnovni komandant Oružanih snaga, sinoć je penzionisanim general-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručila je odlikovanja za izraziti doprinos odbrani Hrvatske, a ocenila je da ih je trebalo i ranije odlikovati.

Upitana da li će doći vreme da hrvatska i srpska strana zajedno u Kninu odaju počast svim žrtvama rata, ona je rekla da se mora raditi za bolju budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru u Bačkoj Palanci na centralnoj komemoraciji povodom godišnjice stradanja Srba u “Oluji” uporedio je tu akciju sa nacistima koji su 1944. iz skrovišta odveli u logor Anu Frank.