Predsednica skupštine Srbije Maja Gojković, raspisala je danas predsedničke izbore koji će se održati 2. aprila.

 

Aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću mandat ističe 31. maja, a prema Zakonu o izboru predsednika rok za raspisivanje izbora jeste 90 dana pre tog dana. 

Rok za održavanje izbora jeste 60 dana od datuma raspisivanja a u ovom slučaju će izborna kampanja zvanično trajati nešto manje od mesec dana.

– Pozivam vas da pažljivo pratite izbornu kampanju i da svojim glasom ocenite najbolji program. Takođe, pozivam vas da izaberete najboljeg kandidata koji će ozbiljno sarađivati sa Vladom Srbije i boriti se za očuvanje političke i ekonomske stabilnosti – izjavila je predsednica skupštine.

Kandidate na predsedničkim izborima predlažu registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, uz uslov da ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Za predsednika Republike biće  izabran kandidat koji dobije većinu glasova od ukupnog broja birača, sa važećim glasačkim listićima.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. U eventualnom drugom krugu učestvuju dva najboljeplasirana kandidata iz prvog kruga.