Predsednički izbori u Hrvatskoj: Među favoritima za drugi krug i poznati pevač

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za predsedničke izbore na kojima oko 3,9 miliona građana sa pravom glasa bira između 11 kandidata od kojih, prema predizbornim anketama, čak troje ima šansu za ulazak u drugi krug.

Beta

Birališta su otvorena u sedam časova, a zatvaraju se u 19 časova, kada se završava i izborna tišina.

Pravo glasa ima oko 3,9 miliona birača, od kojih 3,7 miliona s prebivalištem u Hrvatskoj i oko 177.000 aktivno registrovanih u inostranstvu, najviše u susednoj BiH, njih 93.000.

U Srbiji je nešto manje od 30.000 birača, a u Nemačkoj oko 29.000.

U Hrvatskoj je 6.409 biračkih mesta, a u inostranstvu 124 i to u 47 država, najviše u BiH – 44. U Nemačkoj će biti otvoreno 17 mesta u diplomatsko-konzularnim predstavnišvima širom zemlje, a u Srbiji dva – u Beogradu i Subotici.

Tamo mogu da glasaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i aktivno su se registrovali ili imaju hrvatske lične karte s upisanim prebivalištem u inostranstvu na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje. U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za glasanje van mesta prebivališta.

Izbore prati rekordan broj posmatrača, više od 24.000.

Po zatvaranju birališta u 19 časova očekuju se i prve izlazne ankete, dok će Državna izborna komisija od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora i oni će biti ažurirani svakih deset minuta.

Prethodno će tokom dana dva puta biti objavljeni podaci o izlaznosti na birališta i eventualnim nepravilnostima, u 12 i 17 časova.

Prema predizbornim anketama, novi predsednik koji se bira na petogodišnji mandat neće biti izabran u prvom krugu, jer ni jedan od kandidata ne može da osvoji 50 odsto plus jedan glas izašlih na birališta.

Poslednje ankete govore da će se tesna borba za ulazak u drugi krug, 5. januara, voditi između aktuene predsednice i kandidatkinje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg premijera vlade levog centra, Zorana Milanovića.

Na trećem mestu je kandidat desnice, popularni pevač Miroslav Škoro, kojem ankete takođe daju šanse za ulazak u drugi krug.

Poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović tada je kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobedu.