PREDSEDNIK ČEŠKE O BOMBARDOVANJU JUGOSLAVIJE: “Izvinjavam se i molim srpski narod da nam oprosti”

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška..

screnshot/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodovorava i nikada nećemo zaboraviti ove reči, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine sve vreme mučilo.

Istakao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

– Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas izneverili istočni saveznici – rekao je Zeman.

– U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije – naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsednik, a prenosi RTS.

Istakao je da ga je sve vreme to mučilo i da u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi i da su bili poslednji koji su dali saglasnost.

– Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti – naglasio je Zeman.

– Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu – istakao je Zeman.