PREDSEDNIK NIKOLIĆ UPOZORAVA: “Mi ne želimo rat, ali smo dužni da zaštitimo svoj pedalj teritorije i građane!”

Tomislav Nikolić
Twitter.com/predsednikrs

"Čini mi se da su ovi događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije", kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon završenog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

 

Kako je kazao predsednik Nikolić, sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze. Kazao je i da mnogo država podržava stav Srbije, i da očekuje da se o celom slučaju izjasni i EU.

Njegova sugestija je, kako kaže, da se od sada u Briselu pregovara samo o tome kako će voz iz Beograda da prođe do Kosovske Mitrovice.

 
Predmet dijaloga u Briselu treba sada da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, inače ne vidim o čemu treba da pregovaramo sa privremenim instizucijama Prištine i EU – rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao da EU mora da odgovori da li je tačna izjava kosovskog premijera Ise Mustafe da su za zaustavljanje voza imali saglasnost Unije.

Kako je naveo, sinoćnje pojavljivanje jednice ROSU bio je znak da Albanci žele rat. Kako je kazao, jedinica ROSU ne bi izvukla sa Jarinja, ali da je pitanje da li bi onda novinari danas izveštavali o sednici Saveta ili o žrtvama sukoba.

Upozoravam sve u privremenim inisitiucijama u Prištini da ne ustupaju na teritorije gde ne mogu da budu. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni da zaštitimo svoj pedalj teritorije i građane. Svaki novi pokušaj završiće se loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori – kaže on.

Kako je naveo, u ovom stavu su svi složni.

U tome smo složni, jedinstveni, i niko ne istupa iz tog korupsa. Svi smo jedinstveni da smo juče postupili dobro, ali da nema osnova za likovanje Albanaca – kazao je on.

Predsednik Srbije navodi i da se sa svetskim autoritetima razgovara šta se sprema.

EU nije u stanju da daje pravi odgovor kao i NATO. I u toj situaciji kada bi desetine hiljade Srba ostavili bez zaštite. Nikad nećemo izazvati sukob, otpočeti, ali svoj narod nikada nećemo ostaviti na cedilu – rekao je Nikolić.