PREDSEDNIK “OPLEO” PO TAJKUNIMA! U emisiji UŽIVO sočno PSOVAO sve žive, kaznu plaća NEKO DRUGI (VIDEO 18+)

Nacionalnom Češkom radiju preti kazna do 400.000 evra zato što je predsednik Češke Miloš Zeman ponovo vulgarno psovao u programu javnog radio servisa i uprkos ogradi i upozorenju voditelja ponavljao vulgarni izraz za "djubrad" kome ima mesta samo negde po češkim bircuzima.

wikipedia/David Sedlecký

Predsednik Češke je u utorak u redovnom popodnevnom intervjuu Radiožurnala koji se ne snima već ide uživo, pre nego što će upotrebiti vulgarni izraz ekonomski dr******, pitao voditelja da li je kod njih u studiju vođen razgovor kada je Zeman psovao rusku pankersku grupu Pusi Rajot koristeći najvulgarniji narodni izraz za vaginu.

Kada je voditelj Jan Pokorni potvrdio, Zeman je kazao da voli da provocira i umesto reči ekonomska đubrad za neke češke milijardere koji su pokrali svoja preduzeća upotrebio vulgarni izraz i dodao da to mogu da izbace iz snimka, iako je znao da program ide uživo.

Voditelj je podsetio da se intervju emituje uživo i zamolio predsednika da ne koristi vulgarne reči i izvinio se slušaocima, na šta je Zeman vulgarni izraz, koji javni radio servis po Kodeksu ne sme da emituje između 6 i 22 časa, ponovio još jednom, a branio se da je isti izraz svojevremeno u parlamentu upotrebio jedan od poslanika Piratske stranke, i voditelja napao da je njegov otpor da šef države upotrebi baš taj termin pubertetlijski.

(NECENZURISANA VERZIJA)

Češki Savet za radio i televizije već je jednom kaznio za početak opomenom Češki radio za to što je šef države vulgarno vređao ruske pankerke, a ponovno kršenje zakona i člana 22 Kodeksa Češkog radija da u program uživo ne sme da se pusti pijana, drogirana ili osoba kod koje se osnovano pretpostavlja da će vređati i ponašati se i govoriti vulgarno, može radio da košta kazne do 400.000 evra.

Radio je nakon izgreda 2014. godine sa Zemanovim vulgarnim etiketiranje Pusi Rajot pokušao da se dogovori sa predsednikom Zemanom da se redovni intervju šefa države snima, da radio zbog njegovih psovki ne dolazi u sukob sa zakonom, međutim, Zeman je to odbio i redovne intervjue prebacio je na privatne radio i tv stanice, gde ga voditelji puštaju da priča šta i kako vulgarno hoće a ne preti da mogu da mu postave nezgodna pitanja.

Češki premijer Andrej Babiš osudio je vulgarno izražavanje šefa države u radio programu iako je izrazio razumevanje da kada se pomenu imena nekih tajkuna, kao što je Viktor Koženi koji je ojadio Čehe u vaučerskoj privatizaciji, predsedniku mogu da padnu na pamet svakakvi izrazi, ali da im nema mesta u medijima.

Zemanova provokacija Češkog radija za koju on po Ustavu i zakonu ne snosi nikakve posledice izazvala je talas osuda na češkoj političkoj sceni.

– Od nekadašnjeg inteligentnog i sposobnog političara ostale su samo psovke. I tako će ga ljudi pamtiti. Ne raduje me to – poručio je na Tviteru evroposlanik opozicione liberalne TOP09 Jirži Pospišil.