PREDSEDNIK PROGOVORIO O STRADANJU SRBA: I Vučić je sinoć gledao “Daru” – evo šta je rekao

Film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je sinoć ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru....

printscreen/youtube.com/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu se dopao film “Dara iz Jasenovca” i istakao da je veoma važan za naš narod, jer govori o mestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada.

Gledao sam film, nisam neko ko sa umetničke strane može to da posmatra, ali film mi se dopao, jako je težak, ali veoma važan za naš narod. Konačno se neko setio da napravi film o mestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac – naglasio je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li je gledao film i kakav je njegov utisak da li je to potresna priča o stradanju Srba ili propaganda i da li je država Srbija bacila novac na taj film kako pojedini to komentarišu.

Džava je pomogla taj film, rekao je, na moju inicijativu.

Ako neko treba da odgovara zbog toga, to sam ja, ponosan sam na tu činjenicu – što su se posle 75 godina neka država, predsednik i neka vlada setili da bi trebalo da se pomogne nešto što će da govori o našim žrtvama u Drugom svetskom ratu i našem mnogostradalnom narodu – naveo je Vučić.

Ako smo napravili neku grešku, odgovraćemo pred građanima Srbije, nemam tu dilemu, poručio je Vučić.

Dodaje da je ponosan na taj film da i da ne beži od odgovornosti, kao što je ponosan i na to Hram Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji, Bulevar Junaka sa Košara i na još mnogo drugih stvari.

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je sinoć ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru.

Među glavnim glumcima u ovom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare, koju igra Biljana Čekić, a u filmu glume i glumci iz Republike Srpske – Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Jokić, Dragoslav Medojević, Sandra LJubojević i Nikolina Friganović.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, film “Dara iz Jasenovca” je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Ova drama osvrće se na period Drugog svetskog rata, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru. Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve. Scenograf je Goran Joksimović.